Битка при Ихтиман (1355)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Ихтиман
Българо-османски войни
Информация
Период 1355
Място близо до Ихтиман, България
Резултат спорен; турците не могат да превземат София; българите преживяват тежки загуби и повечето от Тракия е превзета
Страни в конфликта

Coat of Arms of the Bulgarian Empire.PNGБългария

Zulfikar flag.pngОсманска империя

Командири и лидери

Михаил Асен

неизвестен

Сили

неизвестна

неизвестна

Жертви и загуби

тежки

тежки

Битката при Ихтиман се провежда през 1355 г. между българите и османските турци и завършва с българска победа, тъй като българите успяват да отбият турците, защото следващата тяхна атака е чак през 1370 година. Точното местоположение на битката не е известно, но в анонимна българска хроника е споменато, че войските на Михаил Асен се сблъскват с нашествениците преди да достигнат София.

Причини за конфликта[редактиране | редактиране на кода]

След като османските турци завладяват първата си крепост на Балканите през 1352, те бързо разширяват територията си в Европа. От 1354 техните войски грабят българска Тракия. Опустошават регионите на Пловдив и Стара Загора и на следващата година започват кампания срещу ключовия град София.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

Синът на българския цар Иван Александър, Михаил Асен, събира и предвожда армия, за да спре настъпващия противник. Битката е ожесточена, като българите получават тежки жертви, а техният командир и престолонаследник е убит. Османците обаче също търпят загуби и не успяват да продължат към София.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Битката показва, че българите не са готови да се изправят срещу турците на открито поле и загубата на първородния и вероятно най-способен царски син е много тежка за Иван Александър. Но битката, в която той намира смъртта си, попречва на османците да достигнат София цели 30 години, де факто през 1382 година. По това време обаче българите не могат да предотвратят завземането на цяла Тракия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Йордан Андреев, Милчо Лалков, Българските ханове и царе, Велико Търново, 1996.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Battle of Ihtiman“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя          Портал „Военна история на България“         Портал „Военна история на България