Битка при Лисос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Лисос
Първа македонска война
Информация
Период213/214 пр.н.е.[1]
МястоЛисос (дн. Албания)
Резултатрешителна македонска победа
Командири и лидери
Филип V

Битката при Лисос (днешния град Лежа в Северна Албания) през 213 или 212 г. пр. Хр.[1] е част от кампаниите на македонския цар Филип V срещу съюзните на Рим илирийски племена по време на първата римско-македонска война.

След две безуспешни експедиции в Адриатика в предходните години (втората приключила с поражение от римляните при Аполония през 214 г. пр. Хр.)[2], Филип настъпва в Южна Илирия през Дасаретида. Зает в борба с Ханибал в Италия, Рим не отделя необходимите сили, за да попречи на македоните, и се задоволява да контролира крайбрежието (Аполония, Дирахион) с част от флота си.[1] Македонските войски покоряват земите в поречието на Генусус (днес Шкумби), напредват на север към владенията на ардиейския цар Скердилаид и достигат устието на Дрилон (днес Дрин).

Най-силната крепост в района е акрополът в близост до град Лисос, където намират убежище голяма част от населението и воините от областта. Битката продължава два дни. През първия Филип успява да овладее акропола на Лисос с хитрост – защитниците му са подлъгани да нападнат престорено отстъпващите македони, но, сами атакувани от засада, не успяват да се приберат обратно в крепостта и са принудени да отстъпят в града. На втория ден Лисос е завладян с обща атака на македонската войска.[3]

С овладяването на Лисос и областта му Филип V си осигурява опорна база на адриатическия бряг. Липсата на собствена флота (унищожена при Аполония) и липсата на подкрепа от съюзен Картаген възпрепятстват плановете му да премине в Италия в помощ на Ханибал.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Walbank, F.W. Philip V of Macedon. Cambridge, 1940. с. 80.
  2. Errington, R. M. Rome and Greece to 205 B.C. – В: Astin, A. E. (ред.). The Cambridge Ancient History, т. VIII. Cambridge University Press, 2008. с. 95 – 96, 98.
  3. Walbank 1940, с. 80 – 81.
  4. Walbank 1940, с. 81 – 82.