Битка при Пенде Пигадия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Битка при Пенде Пигадиа)
Битка при Пенте Пигадия
Балканска война
Информация
Период21 – 23 октомври* 1912 г.
МястоЕпир, Гърция
РезултатПобеда за Гърция
Страни в конфликта
Гърция Османска империя
Командири и лидери
Константинос Сапундзакис Есад паша
Сили
• 8000 души
• 24 оръдия
• ок. 14 000 души
• 32 оръдия
Жертви и загуби
26 убити, 222 ранени?
Карта

Битката при Пенде Пигадия (на гръцки: Μάχη των Πέντε Πηγαδιών) е битка между Гърция и Османската империя по време на Балканската война.

Ход на битката[редактиране | редактиране на кода]

Секторът Епир е второстепенен за гръцкото главно командване, което се фокусира върху операциите на Тесалийската армия под командването на Константинос I в Македония и Солун. Първоначалните гръцки сили в зоната се състоят от около 8000 души от 15-и пехотен полк и пет независими батальона, подкрепяни от 24 полеви оръдия под командването на генерал-лейтенант Константинос Сапундзакис.

Османската империя има на своя страна силната 23-та редовна дивизия и 23-та резервна дивизия. И двете с численост около 7000 души и подкрепени от 32 оръдия под командването на Есад паша.

Малката сила на гръцкото командване не му позволява да тръгне директно срещу град Янина, който е защитаван от силни турски укрепени позиции на връх Бизани със 112 оръдия. По тази причина гръцката армия се ограничава до освобождаването на Превеза на 2 ноември (стар стил 21 октомври) 1912 г. след победата при Никопол предишния ден.

Есад паша установява своята квартира при Пенде Пигадия и започва атака с пет батальона срещу гръцките позиции на 5 ноември (стар стил 23 октомври) 1912. Поради лошото време и ранното падане на сняг, атаката постепенно замира и се ограничава до локални стълкновения, които приключват с оттеглянето на турците седем дни по-късно.

Резултат[редактиране | редактиране на кода]

Загубите на гърците се състоят от 26 убити и 222 ранени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Pente Pigadia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​