Битка при Химера (310 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Битка при Химера.

Битка при Химера
Сицилийски войни
Sicilepgp.jpg
Информация
Период 311 пр.н.е.
Място Сиракуза

Битката при Химера (на латински: Himeras, на гръцки: Ἱμέρας) се състои през 311 пр.н.е. или юни 310 пр.н.е. на южната част на река Химера (днес Имера Меридионале или Салсо, Fiume Salso) на остров Сицилия между картагенците и войската на Агатокъл от Сиракуза и завършва с победа на картагенците.

Битката се състои на река Химера между Агригент и Гела в Сицилия. Командир на картагенците е Хамилкар (син на Гискон) и внук на Ханон Велики. Командир на Сиракуза е Агатокъл, тиран на Сиракуза.

След битката Агатокъл събира остатъка от войската си, запалва лагера си и се връща в Гела. След тази загуба той загубва много от гръцките си съюзниците, които преминават към победителите; почти цяла Сицилия пада в ръцете на Хамилкар. Агатокъл се оттегля в Сиракуза, където е обсаден. В това положение той съставя плана за неговата прочута офанзива, Африканския поход. На 14 август 310 г. той успява през нощта да напусне пристанището с 60 кораба и 14 000 души. След шестдневен път неговата флота пристига в Африка на тунизийския западен бряг на полуостров Кап Бон, наблизо до Картаген. Агатокъл нарежда изгарянето на флотата, понеже нямал възможност да я пази. Така той тръгва без възможност за оттеглене. Той превзема градове по брега, между тях днешен Тунис.

В Сицилия през 309 пр.н.е. Антандрос, брата на Агатокъл, побеждава и пленява Хамилкар. Главата му изпраща на Агатокъл в Африка.

Територията на действие на Агатокъл в Южна Италия

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Sebastiana Nerina Consolo Langher: Agatocle. Da capoparte a monarca fondatore di un regno tra Cartagine e i Diadochi. Messina 2000. ISBN 88-8268-004-5
  • Werner Huss: Geschichte der Karthager. Beck, München 1985. ISBN 3-406-30654-3