Направо към съдържанието

Битка при Южен Буг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Южен Буг
Българо-унгарски войни
Информация
Период896
Мясторека Южен Буг, Украйна
Резултатубедителна победа за България
Страни в конфликта
маджариБългария
Командири и лидери
неизвестенБорис I, Симеон I
Сили
неизвестномного голяма армия
Жертви и загуби
тежки20 000

Битката при Южен Буг се провежда по бреговете на река Южен Буг в днешна Украйна. Резултатът е голяма българска победа, която принуждава маджарите да напуснат завинаги степите на Южна Украйна и де се насочат към Панония, където да създадат Кралство Унгария 100-тина години по-късно.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Преди битката Симеон I заповядва 3-дневни пости на войниците си, за да се разкаят за греховете си и да търсят помощта на Бог. Битката е дълга и необикновено свирепа, но на края българите побеждават.

Произход на конфликта[редактиране | редактиране на кода]

България при управлението на Цар Симеон Велики 893 г.-927 г.

През 894 година избухва война между България и Византия след преместването на тържището за български стоки от Константинопол в Солун, което означава по-високи такси за българските търговци. През същата година Симеон побеждава византийците близо до Одрин.

Византийците подкупват маджарите, за да атакуват българите от североизток. През 895 година те пресичат река Дунав и побеждават 2 пъти българите. Симеон се изтегля към Силистра, която успешно защитава. През 896 година убеждава печенегите да му помогнат и, докато унгарците се бият с тях на изток, той и баща му Борис I, който е напуснал манастира по този случай, събират огромна армия и се насочват към североизточните граници на страната.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Победата позволява на Симеон да прехвърли войските си на юг, където убедително побеждава византийците в битката при Булгарофигон през 896 г. След победата е подписан мир, решил икономическите спорове в полза на България, която придобива и територията между Странджа и Черно море. 4 години са нужни на маджарите, за да се възстановят напълно от загубата.