Благовещение (Симоне Мартини)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Благовещение.

Благовещение
Simone Martini and Lippo Memmi - The Annunciation and Two Saints - WGA15010.jpg
Художник Симоне Мартини
Година 1333
Техника темперни бои върху дърво
Размери 184 × 210 cm
Изложена Галерия Уфици, Флоренция
Благовещение в Общомедия

Благовещение е картина на италианския художник Симоне Мартини, вероятно най-известното му произведение. В рисуването ѝ участва и Липо Меми. Изложена е в галерия Уфици във Флоренция.

Картината е рисувана в края на Средновековието за олтара на Свети Ансаний в Сиенската катедрала, откъдето е преместена в края на 16 век. Намира се в Уфици от 1799 г.

Образите са фини, но я няма още триизмерността, която постигат художниците през Ренесанса, нито реализма и човешките черти на лицата на персонажите.

Изобразени са само основните фигури, колкото да се предаде вярно момента от Новия завет – Дева Мария и архангел Гавраил, който ѝ носи благата вест. В центъра е изобразен гълъб, символ на Светия дух. В средата на изображението се вижда изписана със злато фразата ”Радвай се Благодатна! Бог е с теб!” (Ave gratia plena dominus tecum). Богородица не е красива, нито реална, а просто общ образ на жена, без отличителни черти. И е непорочна, но това не личи от лицето ѝ, а се подразбира от символичните цветове на дрехите ѝ и символичните цветя – бели лилии във висока златна ваза.

Отстрани са изобразени двама светии. Вляво е св. Ансаний, на когото е посветен този олтар, а вдясно според надписа е света Юлита.

Участие в рисуването взема и зетя на Симоне Мартини – Липо Меми.