Благой Колев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Благой Колев
български социолог
Роден
23 март 1946 г. (73 г.)
Научна дейност
Област Социология
Образование ВИИ „Карл Маркс“
Работил в Университет за национално и световно стопанство

Проф. д-р Благой Колев е български социолог и преподавател в Университета за национално и световно стопанство към катедра "Икономическа социология" на Общоикономическия факултет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Висшето си образование завършва във ВИИ „Карл Маркс“ в периода (1968-1972) в специалност „Политическа икономия“ с профил „Икономическа социология“. Става последователно асистент, старши асистент и главен асистент съответно през 1972, 1975 и 1978 г. Докторската си степен получава през 1977 г. с дисертация на тема „Ролята на социалната функция на производствения колектив в утвърждаването на социалистическия начин на живот“. През 1984 г. е доцент, а професор е от 2003 г. Водил е учебни курсове по политическа икономия, социология на управлението и власт в икономическите организации. Понастоящем преподава икономическа култура и икономическа социология в Университета за национално и световно стопанство, където също е и омбудсман.

Научните му интереси са в областта на икономическите социология и култура, стратификацията и маргинализацията на обществото, властта в икономическите организации и маркетинговите и социологическите изследвания. Има над 132 публикации в страната и чужбина. Владее руски, сръбско-хърватски и английски. Член е на Съюза на икономистите в България, Българската социологическа асоциация и Фонд „Научни изследвания“ към МОМН. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]