Благой Колев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Благой Колев
български социолог
Роден

Образование Университет за национално и световно стопанство
Научна дейност
Област Социология
Образование ВИИ „Карл Маркс“
Работил в Университет за национално и световно стопанство

Проф. д-р Благой Колев е български социолог и преподавател в Университета за национално и световно стопанство към катедра "Икономическа социология" на Общоикономическия факултет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Висшето си образование завършва във ВИИ „Карл Маркс“ в периода (1968-1972) в специалност „Политическа икономия“ с профил „Икономическа социология“. Става последователно асистент, старши асистент и главен асистент съответно през 1972, 1975 и 1978 г. Докторската си степен получава през 1977 г. с дисертация на тема „Ролята на социалната функция на производствения колектив в утвърждаването на социалистическия начин на живот“. През 1984 г. е доцент, а професор е от 2003 г. Водил е учебни курсове по политическа икономия, социология на управлението и власт в икономическите организации. Понастоящем преподава икономическа култура и икономическа социология в Университета за национално и световно стопанство, където също е и омбудсман.

Научните му интереси са в областта на икономическите социология и култура, стратификацията и маргинализацията на обществото, властта в икономическите организации и маркетинговите и социологическите изследвания. Има над 132 публикации в страната и чужбина. Владее руски, сръбско-хърватски и английски. Член е на Съюза на икономистите в България, Българската социологическа асоциация и Фонд „Научни изследвания“ към МОМН. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]