Блайнд Фейт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Блайнд Фейт“ (на английски: Blind Faith) е английска блус рок група.

В състава влизат Ерик Клептън, Джинджър Бейкър, Стив Уинуд и Рик Греч. Това е една от първите супергрупи, и от нея произхожда само един албум, т.нар. Blind Faith, от август 1969 година. По стил се доближават до другите групи, в които са участвали по-рано Уинуд, Бейкър и Клептън, а именно Трафик и Крийм. Блайнд Фейт са едни от първомайсторите на фюжъна между блус и рок.

Началото на групата е свързано със средата на 1968 година, когато Крийм се разпада. Крийм е една от първите супергрупи в историята на музиката, със силни финансови ресурси след като продава милиони бройки от записите си. Така всеки от членовете на групата е изстрелян в орбита на световната популярност. Групата се раздира, обаче, от вътрешни конфликти, тъй като между Джак Брус и Джинджър Бейкър има антипатия, а Клептън се опитва да омиротвори двойката. Клептън, освен всичко останало, е уморен от комерсиалния блус и иска да твори в бъдеще нов, по-експериментален и по-нешаблонен стил в жанра.

Стив Уинуд има подобни драми в Спенсър Дейвис Груп, където от три години е първи вокал. Уинуд иска да експериментира с джаз елементи, и напуска поради творчески различия. Новата му група се казва Трафик, основана през 1967 година. Групата се разделя временно през 1969 година, и Уинуд започва да прави джемове в мазето на приятеля си Клептън, което се намира в Съри, Англия. По-рано двамата имат колаборация по проекта Пауърхаус.

Клептън е удовлетворен от джем сесиите, но не е напълно убеден, че трябва да започне нова група. Джинджър Бейкър е един ден през 1969 година[1], и групата е в почти окомплектован вариант. Клептън обаче не иска да прави нов Крийм, тъй като са минали едва 9 седмици след раздялата им, а и не иска да се поставя в ситуация на свръхслава, каквато Крийм изработва по-рано. Уинуд в крайна сметка убеждава Клептън да включи Бейкър в състава, като според него Джинджър Бейкър подсилва музикалните им идеи, и освен това би било трудно да се намери толкова талантлив барабанист. Бейкър става участник в сесиите и обществените изяви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Райф, Корбин. 46 Years Ago: Blind Faith’s First Concert Draws 100,000 Fans. Олтимът Класик Рок. 7 юни 2015 година. Проверен на 28 август 2015 година.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Blind Faith“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.