Блайнд Фейт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Блайнд Фейт
Blind Faith
Блайнд Фейт през 1969 г.
Блайнд Фейт през 1969 г.
Информация
ОтРипли, Великобритания
Стилблус рок
Активностот 1969 г.
Музикален издателПолидор, Атко, RSO, Айлънд
Бивши членове
Блайнд Фейт в Общомедия

„Блайнд Фейт“ (на английски: Blind Faith) е английска блус рок група.

В състава влизат Ерик Клептън, Джинджър Бейкър, Стив Уинуд и Рик Греч. Това е една от първите супергрупи, и от нея произхожда само един албум, т.нар. Blind Faith, от август 1969 година. По стил се доближават до другите групи, в които са участвали по-рано Уинуд, Бейкър и Клептън, а именно Трафик и Крийм. Блайнд Фейт са едни от първомайсторите на фюжъна между блус и рок.

Началото на групата е свързано със средата на 1968 година, когато Крийм се разпада. Крийм е една от първите супергрупи в историята на музиката, със силни финансови ресурси след като продава милиони бройки от записите си. Така всеки от членовете на групата е изстрелян в орбита на световната популярност. Групата се раздира, обаче, от вътрешни конфликти, тъй като между Джак Брус и Джинджър Бейкър има антипатия, а Клептън се опитва да омиротвори двойката. Клептън, освен всичко останало, е уморен от комерсиалния блус и иска да твори в бъдеще нов, по-експериментален и по-нешаблонен стил в жанра.

Стив Уинуд има подобни драми в Спенсър Дейвис Груп, където от три години е първи вокал. Уинуд иска да експериментира с джаз елементи, и напуска поради творчески различия. Новата му група се казва Трафик, основана през 1967 година. Групата се разделя временно през 1969 година, и Уинуд започва да прави джемове в мазето на приятеля си Клептън, което се намира в Съри, Англия. По-рано двамата имат колаборация по проекта Пауърхаус.

Клептън е удовлетворен от джем сесиите, но не е напълно убеден, че трябва да започне нова група. Джинджър Бейкър е един ден през 1969 година[1], и групата е в почти окомплектован вариант. Клептън обаче не иска да прави нов Крийм, тъй като са минали едва 9 седмици след раздялата им, а и не иска да се поставя в ситуация на свръхслава, каквато Крийм изработва по-рано. Уинуд в крайна сметка убеждава Клептън да включи Бейкър в състава, като според него Джинджър Бейкър подсилва музикалните им идеи, и освен това би било трудно да се намери толкова талантлив барабанист. Бейкър става участник в сесиите и обществените изяви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Райф, Корбин. 46 Years Ago: Blind Faith’s First Concert Draws 100,000 Fans. Олтимът Класик Рок. 7 юни 2015 година. Проверен на 28 август 2015 година.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Blind Faith в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​