Направо към съдържанието

Богоя Сапунджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Богоя Добрев Сапунджиев
архитект, сценограф, поет
Роден
Починал
12 април 2022 г. (92 г.)

Богоя Добрев Сапунджиев е български филмов сценограф и поет, по образование архитект.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 март 1930 г. в семейство на учителка и адвокат. През 1955 г. завършва Московския архитектурен институт, а от 1958 г. е началник на Декоростроителния отдел и художник-постановчик в Студията за игрални филми „Бояна“. Работи главно в областта на филмовата сценография. Сценограф е и на много театрални постановки и опери. Творческата му биография е впечатляваща. Реализирал е над 110 филмови и телевизионни сценографии, повече от 95 театрални, оперни и концерти постановки. Подготвил е 28 самостоятелни изложби, като негови творби се намират в редица български и европейски галерии и музеи – Париж, Барселона, Рим, Берлин, Прага, Варшава, Краков, Москва, Канада, Скопие, Панагюрище, Велико Търново, Пазарджик, Самоков и София. Автор е на 20 книги за деца и 18 стихосбирки за възрастни. Автор на няколко реализирани сценария за телевизията и мултфилма.

Лауреат на Димитровска награда от 1982 година за филма Хан Аспарух. Също медал за заслуги в армията, почетен кортик, орден Кирил и Методий, заслужил деятел на културата и заслужил артист. Получил и „Заслужил деятел на културата“ и „Заслужил артист“. Почетен гражданин на родния си град Панагюрище, почетен член на читалище „Виделина“ и почетен член на клуба за приятелство с Русия и другите славянски народи в Самоков, както и носител на наградата на „Ян трети Собиетски“ от Полша, лауреат е и носител на златен медал за театралната постановка „Таня“ и др

Той издейства и узакони архитектите да творят като художник-постановчици, правилността на което времето потвърди. Така стана известен в много страни като: Полша, Чехия, Германия, Австрия, Испания, Русия, Украйна, Сърбия, Франция и др. Неговите ескизи, бидейки ценни като картини, се намират в Париж, Испания, Москва, Канада, Македония, в музея на архитектурата във Велико Търново, историческия музей в Панагюрище.

През 2020 година Богоя Сапунджиев прави 28-ата си ретроспективна изложба, по случай своята 90-а годишнина.[1] През 2021 г. е награден с почетен знак на Министерството на културата „Златен век“ - огърлие, за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на културата.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Като сценограф[редактиране | редактиране на кода]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]