Бора Беливанова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бора Беливанова
българска китаистка
Роден

Националност  България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Работил в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Бора Димитрова Беливанова е българска китаистка, професор в Софийския университет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бора Беливанова е родена в семейството на преводачката Анна Беливанова и е сестра на музиколожката Киприана Беливанова.

През 1956 г. завършва специалността руска филология в Софийския университет, където успоредно с това изучава и китайски език. През 1964 г. защитава докторска дисертация в Московския държавен университет, в Института за източни езици, под ръководството на проф. Л. Д. Позднеева, на тема „Древнекитайската народна песен (на материал от „Шицзин“)“. От 1966 г. е редовен преподавател по китайски език, от 1980 г. – доцент, а от 1994 г. – професор по китайска литература в Софийския университет[1]. От 2002 г. работи във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“[2][3].

Била е заместник декан на ФКНФ на СУ. Специализацира в катедра Синология на Варшавския университет (Полша) (1970 – 71), командирована е за обмяна на опит в Ханойския университет (Виетнам) (1984) и на специализация в Уханския университет (1987 – 88).

Лектор е по български език в Пекинския университет за чужди езици (1990 – 92). Публикувала е научни статии в руски, полски, немски, чешки и др. издания и е автор на учебници и помагала. Известна е като водещия български преводач на творби от старата, средновековната и новата китайска литература[4]. Превежда от старокитайски (wenyan) и новокитайски (baihua). Член е на Съюза на българските преводачи, на редколегии на СУ, на издателства, главен редактор на списание „Китай“ (на български език). Сътрудник е на Българска енциклопедия (китайска митология, китайска литература).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Древнокитайска литература. Христоматия. Съст. Бора Беливанова. Велико Търново: УИ Св. св. Кирил и Методий, 2006, 240 с. ISBN 954-524-484-4

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]