Борис Березовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Борис Березовски
руски предприемач
Роден
Починал
23 март 2013 г. (67 г.)
Борис Березовски в Общомедия

Борис Абрамович Березовски е руски предприемач и политик,принадлежащ на групата на т.нар. руски олигарси.

Роден е на 23 януари 1946 г.,в Москва, в академично семейство на руски евреи. Завършил е Московския лесотехнически институт през 1967г, а после завършва и математика в Минния университет през 1973 г.

През 1989 г. Березовски става управител на компанията „ЛогоВАЗ“ като смесено съветско-швейцарско предприятие. По-късно през 1993г. бизнесменът създава “Автомобилен всерусийски алианс”. Алианса се задължава да построи автомобилен завод, за който парите са събрани, но завода никога не бива построен. В същата година Березовски се запознава с Татяна Даяченко, дъщерята на президента Борис Елцин и с нейна помощ влиза в политиката. Тогава бизнесът му изплува на много по-високо ниво. Първо създава невтената компания "Сибнефт", заедно с Роман Абрамович. По-късно през ноември 1994 г. става председател на управителния съвет на новооснованата телевизияОРТ“. По-късно придобива телеканала TV6 и 3 ежедневника. Така бизнесменът започва на практика да диктува информационната политика. През 1996 г. с Роман Абрамович придобиват изключителни лицензи за износ на стратегически важни суровини. Тази година се оказва пикова за политияеската кариера на бизнесмена. Президента Борис Елцин го назначава за известно време за заместник-секретар на Съвета за сигурност. В това качество е натоварен да координира руската политика в Чечения. Пред камерите Березовски се занимава с откупи на заложници. През 1997 г. е освободен от тази длъжност. През есента на 1999 г. заедно с Роман Абрамович вече владеят 2/3 от руската алуминиева индустрия. В същата година Борис Березовски участва в създаването на ПП "Единство". Чрез нея той активно подкрепя и поддържа кандидатурата за президент н Владимир Путин, очаквайки, че после Путин ще му е вечно благодарен и ще се чувства задължен. Но нещата се развиват по различен начин. С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски отслабват. От ноември 2000 г. живее извън Русия. Той отива в Лондон, където спонсорира Юрий Фелтишински и Александър Литвиненко, за да създадат книга, наречена “ФСБ взривява Русия”. Книгата обвинява руските власти за жестоките терористични актове в Москва. През януари 2001 г. продава 49% от акциите на „ОРТ“ на Р. Абрамович, а половин година по-късно продава и акциите си от „Аерофлот“.

Березовски се опитва да възроди финансовата си империя, тъй като с всяка година състоянието му се топи. Започва да дължи пари на бизнес партньори и бившата си жена. Опит да докаже в лондонски съд, че Роман Абрамович го е излъгал със сделка на “Сибнефт” завършва с провал. От 24 март 2002 г. Березовски не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране, но Лондон му дава политическо убежище.Според някои източници Борис Березовски финансира с огромни средства и т.нар. Оранжева революция в Украйна. Умира на 23 март 2013 г. в дома си в графство Съри.[1]

Мистериозна смърт[редактиране | редактиране на кода]

На фона на все по-засилващите се подозрения около смъртта на Борис Абрамович Березовски -анализаторът Николай Стариков  развива своя конспиративна теория за мотивите.Смъртта на Березовски до днес оставя много въпроси. Отговорите на които или се прокрадват презицно дозирани или изобщо не се появяват. Веднага след смъртта на Березовски от следствието упорито започват да говорят за самоубийство. Едва по-късно се спомена вероятността за чужда "намеса".  Британски експерти след  повече от седмицаустановяват , че Березовски  има счупено ребро, без да се изясни приживе ли е получена травмата - да се определи дали нараняването е получено преди или след смъртта.Според Стариков Борис Березовски  не само нямал финансови проблеми, а е очаквал получаването на огромна сума пари. Част от хората, познавали отблизо Березовски, казват, че в последно време той е бил изпаднал в дълбока клинична депресия. Други – обратното, твърдят, че той никога не е губил духа си, а дори и да е бил изпаднал в мрачно настроение след редицата загуби, включително и финансови, в последно време се е чувствал по-добре.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. РИА Новости: Борис Березовски е мъртъв

2.nstarikov.ru

3.vk.com/nstarikov_club 4.http://www.blitz.bg/news/article/189780