Курск (подводница)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Атомен подводен ракетен крайцер К-141 „Курск“ е атомна подводница с крилати ракети (ПЛАРК), проект 949А (от 1986 година), шифър "Антей" (обозначение от НАТО - "Оскар-II").

Построена в град Северодвинск в 1992 година и пусната на вода през май 1994 година, приета на въоръжение в руския Северен флот на 30 декември 1994 година, в чийто плавателен състав се намира от 1995 до 2000 година. Потъва в Баренцово море на 12 август 2000 година в резултат на катастрофа.

В момента на катастрофата на борда на подводницата се намират 118 човека. Всички до един загиват. Останките на някои от тях по-късно са извадени на повърхността и погребани. По време на операцията на НАТО против Югославия през 1999 година "Курск" тайно следи американските самолетоносачи, от които се нанасят удари срещу Югославия.

Вероятни причини за взрива[редактиране | редактиране на кода]

Официална версия[редактиране | редактиране на кода]

В официалния доклад от 2000 страници, публикуван в 2002 от генералния прокурор на Русия, се прави заключение, че гибелта на "Курск" е предизвикана от учебно торпедо, което се взривило в торпедния отсек. Също така торпеда с пероксид водород не се използват в света повече от 50 години, а "Курск" е била нова подводница.

Други версии[редактиране | редактиране на кода]

  • Според създателите на документалния филм "Курск - подводница в мътни води", причина за гибелта на подводницата е торпедо Mk-48, изстреляно от "Мемфис" - едната от двете американски подводници, следили от близо военно-морските маневри, провеждани в момента на инцидента и в които "Курск" е участвал. Точните причини за изстрелването на торпедото са трудни за установяване, но филмът разглежда и съпоставя значителен брой документи и факти, целящи да покажат, че гибелта на "Курск" е предизвикана от торпедо, изстреляно от американска подводница.
  • Веднага след катастрофата, чеченски уебсайт съобщава, че взривът в подводницата е предизвикан от терорист на борда, член на екипажа от Дагестан. Предполага се, че той е взривил себе си в поддръжка на сепаратистите в Чечня. Тази версия е бързо отхвърлена.
  • Наред със самостоятелния взрив от торпедо, сред така наречените "пацифистки" версии, се разглежда и вариант, че "Курск" се е натъкнал на подводна мина от Втората световна война. Този сблъсък довежда до детонация на торпедото. Тази версия получава продължение в руския филм "72 метра". След излизането на официалната версия това предположение отпада от само себе си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]