Курск (подводница)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Курск.

К-141 „Курск“
Oscar class submarine 3.jpg
Клас и типатомна подводница
Служба
Спуснат на вода1992
Влиза в строймай 1994
Изведен от
експлоатация
12 август 2000 г.
Основни характеристики
Водоизместимост13 400 – 16 400 тона
Дължина154 m
Ширина18,2 m; височина ~18 m
Газене9 m
Скорост (надводна)16 възела (8,23 м/с)
Скорост (подводна)32 възела (16,5 м/с)
Работна дълбочина300 m
Максимална дълбочина500 m
Екипаж118
К-141 „Курск“ в Общомедия

Атомен подводен ракетен крайцер К-141 „Курск“ е атомна подводница с крилати ракети (ПЛАРК<=>подводная лодка атомная с ракетами крылатыми), проект 949А (от 1986 година), шифър „Антей“ (обозначение от НАТО – „Оскар-II“).

Построена в град Северодвинск в 1992 година и пусната на вода през май 1994 г., приета на въоръжение в руския Северен флот на 30 декември 1994 г., в чийто плавателен състав се намира от 1995 до 2000 г. Потъва в Баренцово море на 12 август 2000 г. в резултат на два последователни взрива преди обяд: първият в 11ч.&27 м. в командното отделение в моментите на изстрелване на подводните торпеда, вторият взрив е в носовата част на подводницата в 11ч.&29 м. ;секунди след това подводницата достига дъното но не може самостоятелно да се придвижи наникъде . В 23,30 на 12 август 2000 командването на руския военен флот обявява бедствено положение поради факта че от ~обяд на същия ден е прекъсната всякаква комуникация с атомна подводница „Курск“. В 13,15 адмирал Петров – командващ учението обмисля как да процедира след като от 5 от общо 6 подводници му докладват че успешно всяка една от тях е завършила мисията си, единствено атомна подводница „Курск“ не му е докладвала изобщо . В 04,30 на 13 август 2000 подводен сонар на атомния крайцер „Пётр Великий“ {Петър Велики} (дълж. 251 м, шир. 28 м, вис.59 м, дълб. на газене: 11 м) открива нейното точно местоположение .В 07,45 на 21 август 2000 с помощта на английски и норвежки гмуркачи бива отворен аварийният ѝ изход намиращ се в нейната кърмова част. Около година след нейното потъване останките на подводницата са извадени на повърхността на Баренцево море и след анализ е установено че 5 или 7 торпеда са избухнали едновременно на борда ѝ; всичките ѝ крилати ракети са непокътнати и неизстреляни. Установено е че в някое/някои от тях се е съдържал водороден перОксид (перхидрол) част от който е проникнал през торпедната обшивка, докоснал се е до корозирал материал в резултат на което водородния перОксид е увеличил много бързо 5000 пъти обема си, нагрява се и достига до керосина намиращ се в резервоара . В резултат бива реализиран взрив – причина за смъртта на всички в командния отсек на подводницата. За 1/5 от секундата през тръбите на вентилационната система взривната вълна достига до предната част от подводницата. Отделилите се експлозивни газове разкъсват 70 м по дължина на външната ѝ обшивка и морските води светкавично нахлуват (нито една от помпите за изпомпване на водата в авариен случай не е била задействана) във вътрешността ѝ .

При катастрофата на борда на подводницата се намират 118 души. Никой от тях не оцелява. Останките на някои от тях по-късно са извадени на повърхността и погребани. По време на операцията на НАТО против Югославия през 1999 г. „Курск“ тайно следи американските самолетоносачи, от които се нанасят удари срещу Югославия.

Вероятни причини за взрива[редактиране | редактиране на кода]

Официална версия[редактиране | редактиране на кода]

В официалния доклад от 2000 страници, публикуван в 2002 от генералния прокурор на Русия, се прави заключение, че гибелта на „Курск“ е предизвикана от учебно торпедо, което се взривило в торпедния отсек. Също така торпеда с пероксид водород не се използват в света повече от 50 години, а „Курск“ е била нова подводница.

Други версии[редактиране | редактиране на кода]

  • Според създателите на документалния филм „Курск – подводница в мътни води“, причина за гибелта на подводницата е торпедо Mk-48, изстреляно от „Мемфис“ – едната от двете американски подводници, следили от близо военноморските маневри, провеждани при инцидента и в които „Курск“ е участвал. Точните причини за изстрелването на торпедото са трудни за установяване, но филмът разглежда и съпоставя значителен брой документи и факти, целящи да покажат, че гибелта на „Курск“ е предизвикана от торпедо, изстреляно от американска подводница.
  • Веднага след катастрофата, чеченски уебсайт съобщава, че взривът в подводницата е предизвикан от терорист на борда, член на екипажа от Дагестан. Предполага се, че той е взривил себе си в поддръжка на сепаратистите в Чечня. Тази версия е бързо отхвърлена.
  • Наред със самостоятелния взрив от торпедо, сред така наречените „пацифистки“ версии, се разглежда и вариант, че „Курск“ се е натъкнал на подводна мина от Втората световна война. Този сблъсък довежда до детонация на торпедото. Тази версия получава продължение в руския филм „72 метра“. След излизането на официалната версия това предположение отпада от само себе си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]