Спускане на вода на плавателен съд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Спускане на вода (на плавателен съд или кораб) е технологичен процес в корабостроенето и кораборемонта. В процеса на спускането корпусът на съда, изначално намиращ се на брега (или в док), се премества във водата.

Управляемо спускане[редактиране | редактиране на кода]

Спускане на яхтата „Алианс“ на вода

Преместването на съда се осъществява с помощта на спомагателни устройства и механизми. При този случай персоналът, осъществяващ спуска, има възможност да регулира скоростта на преместване на съда.

За управляемо спускане се използват:

Неуправляемо спускане[редактиране | редактиране на кода]

Надлъжен стапел след спуска на съда

Неуправляемото спускане се осъществява от стапелите. При неуправляемото спускане съда се премества под действие на силата на тежестта.

Танкерът „Михаил Улянов“ след спускането му на вода. При носа (с бяло) – част от спусковите механизми.

Различават се надлъжно (съдът се движи по своята надлъжна ос) и напречно (съдът се движи по своята напречна ос) видове спускания.

Процесът на спускане от стапела се дели на следните етапи:

  1. От началото на движението по стапела до входа на спусковото устройство във водата. Върху съда действат силата на тежестта, силата на инерцията му и силата на взаимодействие на спусковото устройство със спусковите пътечки на стапела;
  2. От момента на входа на спусковото устройство във водата до началото на изплуването или преобръщането. В допълнение на горните сили върху корпуса на съда и спусковото устройство започва да действа и хидродинамичната сила;
  3. От началото на изплуването или преобръщането до прекратяване на контакта със стапела;
  4. От прекратяването на контакта със стапела до пълното спиране на съда относително брега. На този етап за спирането на съда, като правило, се използват спомагателни устройства – драги и котви.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Александров В. Л., Арью А. Р., Ганов Э. В., Догадин А. В., Лейзерман В. Ю., Роганов А. С. Технология судостроения. – Профессия, 2003 г. 342 стр.
  • Семенов-Тянь-Шанский В. В. Статика и динамика корабля. – Л., Судпромгиз, 1960.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Спуск судов“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.