Корабен док

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на док.

Сух корабен док

Корабен док или само док (от на нидерландски: dok[1]) е инженерно съоръжение за строеж, ремонт и съхраняване на кораби и други плавателни съдове, в което се правят повечето от необходимите дейности по подводните части на корпуса[2]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Докът може да бъде плаващ, наливен или сух[3]. Строи се от метал, железобетон или (в началото на корабостроенето) дърво и е предназначен за строеж, ремонт, транспортиране или товаро-разтоварни дейности на съдове и морски (речни) съоръжения.

В доковете се влиза през специални врати – шлюзове, които осигуряват постоянно ниво на водата, независимо от нивото на водния басейн, приливите и отливите; или цялостното премахване на водата (сух док).

Видове докови съоръжения[редактиране | редактиране на кода]

  • мол – най-старият вид док, представляващ дълга стена успоредна на брега, която защитава брега и кораба и служи като платформа за товарене и разтоварване.
  • кей – правоъгълна платформа, надлъжно на брега на водния басейн и съединена чрез пътека (проход) с брега.
  • пристан – събирателен термин за специално оборудвано място на брега за обслужване на пътници и товари. Принципно не се различава от причала, но е характерен за речния флот във вътрешните водни пътища.
  • причал – специално оборудвано място на брега за швартовка на съдове или лодки с цел товарни, пътнически, ремонтни и прочее операции, а също за обезопасен от лошото време престой.
  • пирс – проста платформа над водата, държана от колове. Пирсът обикновено се прави от железобетон, макар понякога да се използват дърво или метал.
  • плаващ док – издига се и се спуска заедно с нивото на морето. За да се достигне от него на брега, се минава по естакада, единият край на която подвижно е укрепен на брега, а другият свободно лежи на понтон.
  • сух док – в сухия док водата се източва изцяло, което позволява технически оглед, ремонт и пребоядисване на подводните части на плавателния съд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Этимологический словарь русского языка Макса Фасмера „Док – започвайки от Петър I (1702 г.); виж Смирнов 109. От хол. dok или англ. dock (първонач. – водосток, жлеб) от ит. doccia, ср. лат. *ductiō; виж Христиани 38; Клюге-Гьотце 108“
  2. .Док//Военная энциклопедия: в 18 т./под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.; М.: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  3. Доки//Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Корабельный док“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​