Борис Симеонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борис Симеонов
български езиковед
Роден
Починал

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Област Езикознание, Ономастика, Фонология
Образование СУ
Работил в ШУ, ПУ, СУ
Публикации Прабългарска ономастика (2008)
Повлиян Николай Трубецкой

Проф. Борис Симеонов Димитров е български езиковед, специалист в областта на романската филология, ономастиката и прабългаристиката, публикувал повече от 250 труда в тези области. Проф. Симеонов е автор на теорията за тотемния произход на народностното име българи.[1] Той е от малцината професори, които оставят на езикознанието свои преки ученици и последователи. В ръководените от него студентски кръжоци и топонимични експедиции са направили първите си стъпки много специалисти, работещи в различни филологически факултети и езиковедски институти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Проф. Симеонов е роден на 29 септември 1925 година в село Мургаш, община Годеч, Софийска област. През 1944 г. завършва с отличен успех класическата паралелка на III Софийска мъжка гимназия, а през 1950 г. се дипломира в Софийския държавен университет в специалност „Класическа филология“. През 1952 г. започва работа като асистент в катедрата по общо езикознание на Софийския университет. Хабилитира се за доцент през 1966 г. с труда Топонимията на Годечко и Етимологичен речник на местните имена от Годечко. С монографията Прабългарска ономастика проф. Борис Симеонов се хабилитира за професор през 1983 г. Проф. Борис Симеонов е избиран за два последователни мандата като декан на факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет. Умира на 23 октомври 1996 г.

Научно наследство[редактиране | редактиране на кода]

В памет на проф. Борис Симеонов е основан лингвистичен клуб в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Мнозинството от езиковедите, изучаващи научното наследство, оставено от проф. Борис Симеонов, са на мнение, че той е сред българските учени, допринесли сериозно за развитието на прабългаристиката и лингвистиката.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Симеонов Б., Иванова Е. Топонимията на Плисковско-Мадарския регион. Изд. Астарта, 2010. ISBN 9789543650095
  • Симеонов, Б. Прабългарска ономастика, Пловдив, 2008.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Симеонов, Б. Прабългарска ономастика, Пловдив, 2008, стр. 33-43.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]