Борихолм (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за замъка „Борихолм“ . За други значения на Борихолм вижте Борихолм (пояснение).

замък „Борихолм“
Borgholms slott
Изглед от замъка „Борихолм“
Изглед от замъка „Борихолм“
Карта
Местоположение в Борихолм
Информация
Страна Швеция
Терит. единицаБорихолм
Местоположениеостров Йоланд
СтилБарокова архитектура
АрхитектНикодемус Тесин Старши
ОснователКнут Ериксон, Карл X Густав
Основаване12 век
Статутмузей
Състояниеостанки след пожар
Сайтwww.borgholmsslott.se
замък „Борихолм“ в Общомедия

Борихолм (на шведски: Borgholms slott) е името на шведски замък, разположен близо до едноименния град Борихолм на остров Йоланд. Замъкът „Борихолм“ е построен в края на 12 век и многократно надграждан и разширяван оттогава [1]. На 14 октомври 1806 година е разрушен от пожар. В началото на 21 век от замъка „Борихолм“ е запазена само основната част. Непосредствено до замъка се разполага и имението „Халторп“, с което има пряка връзка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата постройка със защитна функция на мястото на замъка „Борихолм“ е издигната в края на 12 век, по заповед на крал Кнут Ериксон. Тогава е построена наблюдателна кула, около която впоследствие се издига и защитна стена. Постепенно се оформя и крепост, окончателно завършена през 1281 година [2]. Между 13-и до 15 век, са правени промени по крепостта, като са добавени нови кули и е укрепена защитната стена. Крепостта е била повреждана неколкократно, като най-сериозно това става през 1361 година когато датския крал Валдемар IV атакува „Борихолм“ [3].

По време на дългите и продължителни войни между Швеция и Дания през ранните години на 16 век, крепостта е опустошена и превърната в руини.

През 1572 година по заповед на шведския крал Юан III започва възстановителна работа и изграждане на нова крепост, като задачата е възложена да двама братя, строители на зъмъци – Йон и Доминикус Паар. За кратко през 1593 година строежът е спрян, но през 1602 година е отново възобновен.

Гравюра от края на 17 век, представяща замъка „Борихолм“

Замъкът „Борихолм“ е превзет от датчаните на 8 август 1611 година и става собственост на Йохан Мансон Улфспаре. На 27 септември 1611 година шведите обсаждат замъка. След продължителни преговори за капитулация на датския командир Кристиан Хансен, на 7 октомври 1611 година, „Борихолм“ отново става шведско владение под властта на Густав II Адолф. Датските войски се завръщат и обсаждат замъка „Борихолм“ на 2 юни 1612 година и след девет дена шведския командир капитулира. „Борихолм“ отново става датско владение, но година по-късно след подписано примирие, замъка „Борихолм“ е върнат на Швеция.

Замъкът Борихолм е опустошен и ограбен преди да бъде върнат на шведите, което налага възстановителна работа. Реконструкцията започва едва през 1654 година, като е решено външният вид да бъде променен в бароков стил. По заповед на Карл X Густав, шведският архитект Никодемус Тесин Старши се заема с архитектурния дизайн на новия замък. След смъртта на Карл X, през периода на наследниците Карл XI и Карл XII, строежът и реставрацията продължават с по-ниско темпо. Оригиналният план на Никодемус Тесин Старши не е изпълнен, но замъка „Борихолм“ е окончателно завършен през 1709 година. Замъкът е построен в периода 1669 и 1709 година в чест на шведската кралица Хедвиг Елеонора.

Въпреки това за около сто години „Борихолм“ не е стопанисван и започва да запада. На 14 октомври 1806 година, пламва пожар на покрива, който унищожава замъка.

Останките от замъка „Бирохолм“ са на бароковата конструкцията от 17 – 18 век, построена по заповед на Карл X Густав. Към 21 век грижата за този исторически паметник е предоставена на шведската държава.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Концерти, изнесени в „Борихолм“[редактиране | редактиране на кода]

Замъка Борихолм е честа арена за концерти, изнесени от известни изпълнители.

Видеоклиповете на шведската поп-група „Роксет“ към песните Listen to Your Heart и Dangerous са заснети в замъка „Борихолм“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Замъка „Борихолм“ от официалната страница
  2. Birgitta Fritz, Hus land och län. Förvaltningen i Sverige 1250 – 1434 del 2 s 102.
  3. Lundh, Kiki & Rudolfsson, Jim: Borgholms slott (2000), p. 7ff.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]