Борово око (парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Изглед към езеро „Борово око“, 2009 година

Борово око е парк в югозападната част на град Търговище, разположен в покрайнините на града, около езеро Борово око.

В близост до парка се намира и градския стадион „Димитър Бурков“, ресторант „Борово око“ на брега на самото езеро, както и Художествена галерия „Никола Маринов[1], където всяка година се провежда пролетен панаир „Изложение Търговище“.

Мероприятия[редактиране | редактиране на кода]

През месец май 2009 година, по идея на учениците от пети и шести клас на Второ основно училище „Никола Вапцаров“ се почиства парка – три дни след приключването на традиционния панаир в града[2].

През есента на 2009 година са отстранени стари дървета и храсти, засадени са нови дръвчета около езерото, почистена и обновена е частта до водопада.

През месец август 2010 година парка е облагороден и почистен, след 20 години до мостчето на езеро „Борово око" отново има водни лилии. Пейките в целия парк са боядисани. Ученици от ІІ СОУ засаждат през годината пролетни цветя в рамките на своя училищна еко-инициатива. Инициативата се организира по повод обявяване на 2010 г. за Международна година на биоразнообразието[3]. Направено от и със съдействието на общинските фирми „БКС" и „Флора", под ръководството на кмета д-р Красимир Мирев[4][5].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]