Бошко Симонович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бошко Симонович
Лична информация
Роден12 февруари 1898 г.
Починал5 август 1965 г. (67 г.)
ПостВратар
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1912–????
????–????
Сърбия Српски мач
Югославия БСК
?
?
(?)
(?)
Треньор
1929
1930–1932
1933–1934
1935
1939
1939–1940
Югославия Войводина Нови Сад
Югославия Югославия
Югославия Югославия
Югославия Югославия
Югославия Югославия
Югославия Югославия
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Бошко Симонович (на сърбохърватски: Boško Simonović / Бошко Симоновић) е югославски футболист, треньор, съдия и спортен функционер.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Бошко Симонович е професор по архитектура[1], но става известен в света на спорта, главно в областта на треньорството. Като играч, той играе на вратата, за Српски мач и БСК. През 1923 г. става първият футболен съдия от Югославия, който свири международния мач между „Букурещ“ и „БСК“.[2] Той е принуден да се откаже от съдийството, след като претърпява тежка травма на крака. В БСК заема различни позиции от 1919 г. Също в журналистическата дейност е редактор на няколко югославски спортни публикации. В края на живота си започва да събира материал за написването на историята на футбола в Югославия, но не успява да завърши онова, което е започнал.

Треньор[редактиране | редактиране на кода]

Треньорският му дебют е с Войводина Нови Сад през 1929 г. В периода от 1930 до 1940 г., многократно работи като треньор на Югославия. Най-известният му период с националния отбор е на Световната купа през 1930 г., когато успява да стигне до полуфинала.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Международни[редактиране | редактиране на кода]

Югославия

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Симонович, Бошко“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​