Боян Янков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Боян Янков
български учен
Роден
Починал
януари 1999 г. (59 г.)
Техника
ОбластИзчислителна техника

Боян Янков Янков е български учен, професор в Техническия университет – София, специалист в областите „Теория на формалните езици и граматики“ и „Операционни системи“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Боян Янков е роден на 13 януари 1939 година в Каменица, Чепино или Лъджене, едно от трите села, които днес съставяляват град Велинград.

През 1980 г. защитава докторска дисертация на тема „Анализ и синтез на апаратни и програмни средства за транслация и интерпретация на езици от високо ниво“.[1] Пет години по-късно е избран за професор в Техническия университет в София в областта на Теория на формалните езици и граматики.

През 80-те години екип ръководен от проф. д.т.н. Боян Янков разработва компютъра МУК-600 (Малък Учебен Компютър).[2] Основаната идея на проекта е да се създаде помощно средство в обучението. Проектът е базиран на българската микропроцесорна фамилия СМ600 като крайният продукт надхвърля първоначалния си замисъл. Базовото програмното осигуряване включва управляваща програма, интерпретатор на БЕЙСИК, преносима операционна система и графичен редактор.[3]

Ръководител на Катедра „Изчислителна техника“ (сега „Компютърни системи“) от 1992 г. до 1996 г.[4] Проф. Янков е автор на много научни трудове, монографии, учебници и авторски свидетелства. Над 20 от тях са издадени зад граница.

Проф. Боян Янков умира през януари 1999 г. в София.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • През 1985 г. е получил наградата на НТС за най-добра популярна техническа книга – „Бейсик за микрокомпютри“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]