Буги-вуги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Буги-вуги
Стилистични корени
Културни корени Североизточен Тексас, края на 19 век
Типични инструменти Пиано
Популяризиране 1940-те
Производни форми
Смесени стилове
Съвременно буги-вуги

Буги-вуги е пиано-базиран блус стил, който става много популярен в края на 1920-те, но е разработен в афроамериканските общности през 1870-те години. Той е удължен от едно пиано – на три пиана едновременно, китара, биг бенд и кънтри музика и дори госпъл. Докато блусът традиционно изобразява различни емоции, буги-вугито е свързано главно с танцуване.

То се характеризира с редовен бас – лявата ръка. Басът е транспониран в съответствие с акордовите промени.

Бас

Буги-вугито не задължително е соло пиано стил, то може да акомпанира певци и да бъде включено в оркестри и малки групи. Голяма част от него е написана в тактов размер (4/4) като се използва осмина нота. Акордната прогресия е обикновено въз основа на I-IV-V-I (с много варианти като I/i - IV/iv - v/I, както и акорди, които водят към тези прогресии).

В по-голямата част, буги-вуги мелодиите са туелв-бар блус, въпреки че стилът е бил използван в популярни песни като „Swanee River“ и химни като „(Just a) Closer Walk with Thee“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Boogie-woogie“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.