Буги-вуги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Буги-вуги
Стилистични корени Блус
Културни корени Североизточен Тексас, края на 19 век
Типични инструменти Пиано
Популяризиране 1940-те
Производни форми Рокендрол, буги рок
Смесени стилове
Рокабили, джъмп блус, суинг

Буги-вуги е пиано-базиран блус стил, който става много популярен в края на 1930-те и началото на 1940, но с много по-ранен произход и е удължен от едно пиано, на три пиана едновременно, китара, биг бенд и кънтри музика и дори госпъл. Докато блуса традиционно изобразява различни емоции, буги-вугито е свързано главно с танцуване. Вярва се, че буги-вугито дава начало и на най-раннните версии на Uptempo музиката.

Тя се характеризира с редовна бас фигура – лявата ръка. Бас фигурата е транспонирана в съответствие с акордовите промени.

Boogie-woogie-bassline

Той не е строг соло пиано стил, но също така е използван за придружаване на певци и като соло участие в групи и малки серии. Това понякога се нарича "осем на бара", тъй като голяма част от него е написана в общ тактов размер (4/4) и се използва осмина нота. В акорд прогресията тя е обикновено въз основа на I-IV-V-I (с много формални варианти за него като I / I-IV / IV-V / I, както и акорди, които водят към тези видове.

В по-голямата част, буги-вуги мелодиите са туелв-бар блус, въпреки че стилът е бил приложен за популярни песни като "Swanee River" и химни като "(Just a) Closer Walk with Thee".


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Boogie-woogie“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.