Бурно море край Дувър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бурно море край Дувър
Rough Sea at Dover
РежисьориБърт Ейкрис
ПродуцентиБърт Ейкрис
Робърт Уилям Пол
ОператорБърт Ейкрис
Филмово студиоПолс Аниматограф Уъркс
Жанркъсометражен
документален
Премиера23 април 1895
Времетраене39 секунди
Страна Великобритания
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Бурно море край Дувър“ (на английски: Rough Sea at Dover) е британски късометражен документален ням филм, заснет в началото на 1895 година от продуцента и режисьор Бърт Ейкрис с намерението да бъде излъчван през кинетоскоп.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът показва бушуващо море, чиито тежки вълни заливат кейовете и бреговата ивица при пристанището на Дувър. На следващия кадър се вижда, как водата се оттича, преди да връхлетят нови талази.

Реализация[редактиране | редактиране на кода]

Известно е, че за първи път филмът е бил показан пред публика на 23 април 1895 година на кораб, пътуващ в Атлантика. За официална дата на премиерата обаче се смята 14 януари 1896 година, когато е бил излъчен в „Кралското фотографско общество“ в Лондон. Филмът е предизвикал голям интерес сред зрителите и впоследствие е бил показван и в САЩ. Благодарение на факта, че показва процеси от природата, се превръща в един от най-популярните ранни британски филми.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бушующее море, вызвавшее наводнение в Дувре“ и страницата „Rough Sea at Dover“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.