Бутен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бутен (или още бутилен) е алкен с 4 въглеродни атома с формулата C4H8. Съединението има една двойна връзка. Известни са 4 изомерни алкена с тази формула: 1-бутен, цис-2-бутен, транс-2-бутен и 2-метилпропен.

Бутените влизат в състава на нефта, но в малки, неизгодни за преработка количества. Затова се получават главно при каталитичен крекинг на въгеводороди с дълга въглеродна верига. Получената при крекинга смес от въглеводороди се разделя чрез ректификация на фракции, една от които са бутените.

Изомери на бутена
Наименование по IUPAC алтернативно наименование структура алтернативно изображение 3D модел
1-бутен α-бутилен 1-butene.svg But-1-ene-2D-skeletal.png But-1-ene-3D-balls.png
цис-2-бутен Z-β-бутилен Cis-2-butene.svg Cis-but-2-ene-2D-skeletal.png Cis-but-2-ene-3D-balls.png
транс-2-бутен E-β-бутилен Trans-2-butene.svg Trans-but-2-ene-2D-skeletal.png Trans-but-2-ene-3D-balls.png
2-метилпропен изобутилен Methylpropene.svg Isobutylene-2D-skeletal.png Isobutylene-3D-balls.png

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

Бутените са газове при стайна температура и атмосферно налягане, но могат да се втечнят при ниска температура и/или повишено налягане, подобно на пропан-бутана. Бутените са безцветни газове със специфичен мирис. Те са леснозапалими.

Бутените са сравнително инертни, но са по-реактивни от съответните алкани (изомерите на бутана) поради наличието на двойна връзка.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Бутените полимеризират при което се получава полибутилен. Той е по-скъп от полипропилена, затова се използва главно като кополимер в състава на други полимери. Бутените се използват като изходни вещества при получаването на изкуствен каучук (бутилов каучук), бутанол, бутанон и бутадиен. Изобутилена се преработва до изооктан и метилтретичен бутилов етер (МТБЕ), и двете вещества подобряват октановото число на бензините.

     Портал „Химия“         Портал „Химия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „butene“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.