Бутен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бутен (или още бутилен) е алкен с 4 въглеродни атома с формулата C4H8. Съединението има една двойна връзка. Известни са 4 изомерни алкена с тази формула: 1-бутен, цис-2-бутен, транс-2-бутен и 2-метилпропен. Бутените влизат в състава на нефта, но в малки, неизгодни за преработка количества. Затова се получават главно при каталитичен крекинг на въгеводороди с дълга въглеродна верига. Получената при крекинга смес от въглеводороди се разделя чрез ректификация на фракции, една от които са бутените.


Изомери на бутена [1]
Наименование по IUPAC
алтернативно наименование
структура
алтернативно изображение
3D модел
1-бутен
α-бутилен
1-butene.svg
But-1-ene-2D-skeletal.png
But-1-ene-3D-balls.png
цис-2-бутен
Z-β-бутилен
Cis-2-butene.svg
Cis-but-2-ene-2D-skeletal.png
Cis-but-2-ene-3D-balls.png
транс-2-бутен
E-β-бутилен
Trans-2-butene.svg
Trans-but-2-ene-2D-skeletal.png
Trans-but-2-ene-3D-balls.png
2-метилпропен
изобутилен
Methylpropene.svg
Isobutylene-2D-skeletal.png
Isobutylene-3D-balls.png

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

Бутените са газове при стайна температура и атмосферно налягане, но могат да се втечнят при ниска температура и/или повишено налягане, подобно на пропан-бутана. Бутените са безцветни газове със специфичен мирис. Те са леснозапалими. Бутените са сравнително инертни, но са по-реактивни от съответните алкани (изомерите на бутана) поради наличието на двойна връзка.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Бутените полимеризират при което се получава полибутилен. Той е по-скъп от полипропилена, затова се използва главно като кополимер в състава на други полимери. Бутените се използват като изходни вещества при получаването на изкуствен каучук (бутилов каучук), бутанол, бутанон и бутадиен. Изобутилена се преработва до изооктан и метилтретичен бутилов етер (МТБЕ), и двете вещества подобряват октановото число на бензините.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „butene“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.