Бутен

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Бутен (или още бутилен) е алкен с 4 въглеродни атома с формулата C4H8. Съединението има една двойна връзка. Известни са 4 изомерни алкена с тази формула: 1-бутен, цис-2-бутен, транс-2-бутен и 2-метилпропен.

Бутените влизат в състава на нефта, но в малки, неизгодни за преработка количества. Затова се получават главно при каталитичен крекинг на въгеводороди с дълга въглеродна верига. Получената при крекинга смес от въглеводороди се разделя чрез ректификация на фракции, една от които са бутените.

Изомери на бутена
Наименование по IUPAC алтернативно наименование структура алтернативно изображение 3D модел
1-бутен α-бутилен
цис-2-бутен Z-β-бутилен
транс-2-бутен E-β-бутилен
2-метилпропен изобутилен

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

Бутените са газове при стайна температура и атмосферно налягане, но могат да се втечнят при ниска температура и/или повишено налягане, подобно на пропан-бутана. Бутените са безцветни газове със специфичен мирис. Те са леснозапалими.

Бутените са сравнително инертни, но са по-реактивни от съответните алкани (изомерите на бутана) поради наличието на двойна връзка.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Бутените полимеризират при което се получава полибутилен. Той е по-скъп от полипропилена, затова се използва главно като кополимер в състава на други полимери. Бутените се използват като изходни вещества при получаването на изкуствен каучук (бутилов каучук), бутанол, бутанон и бутадиен. Изобутилена се преработва до изооктан и метилтретичен бутилов етер (МТБЕ), и двете вещества подобряват октановото число на бензините.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата butene в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​