Бутен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Бутен (или още бутилен) е алкен с 4 въглеродни атома с формулата C4H8. Съединението има една двойна връзка. Известни са 4 изомерни алкена с тази формула: 1-бутен, цис-2-бутен, транс-2-бутен и 2-метилпропен.

Бутените влизат в състава на нефта, но в малки, неизгодни за преработка количества. Затова се получават главно при каталитичен крекинг на въгеводороди с дълга въглеродна верига. Получената при крекинга смес от въглеводороди се разделя чрез ректификация на фракции, една от които са бутените.

Изомери на бутена [1]
Наименование по IUPAC алтернативно наименование структура алтернативно изображение 3D модел
1-бутен α-бутилен 1-butene.svg But-1-ene-2D-skeletal.png But-1-ene-3D-balls.png
цис-2-бутен Z-β-бутилен Cis-2-butene.svg Cis-but-2-ene-2D-skeletal.png Cis-but-2-ene-3D-balls.png
транс-2-бутен E-β-бутилен Trans-2-butene.svg Trans-but-2-ene-2D-skeletal.png Trans-but-2-ene-3D-balls.png
2-метилпропен изобутилен Methylpropene.svg Isobutylene-2D-skeletal.png Isobutylene-3D-balls.png

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

Бутените са газове при стайна температура и атмосферно налягане, но могат да се втечнят при ниска температура и/или повишено налягане, подобно на пропан-бутана. Бутените са безцветни газове със специфичен мирис. Те са леснозапалими.

Бутените са сравнително инертни, но са по-реактивни от съответните алкани (изомерите на бутана) поради наличието на двойна връзка.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Бутените полимеризират при което се получава полибутилен. Той е по-скъп от полипропилена, затова се използва главно като кополимер в състава на други полимери. Бутените се използват като изходни вещества при получаването на изкуствен каучук (бутилов каучук), бутанол, бутанон и бутадиен. Изобутилена се преработва до изооктан и метилтретичен бутилов етер (МТБЕ), и двете вещества подобряват октановото число на бензините.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „butene“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.