Българска класическа музика

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Класическата музика в България води началото си от първите хорове и духови оркестри, създавани след освобождението от османска власт.

История[редактиране | редактиране на кода]

По времето на цар Фердинанд се наблюдава интензивна имиграция към страната на руски, полски и чешки емигранти. Те оставят трайна следа в развитието на културата, промишлеността и търговията в България. Именно чешки емигранти създават първите духови оркестри в страната. Интересът на българите да наваксат пропуснатото е огромен. Наред с изграждането на българската държава и българските институции, вниманието се насочва и към музикалното и изобразително изкуство.

Появата на професионалната българска музика става бавно и постепенно, като в началото е фокусирана в един-единствен стил – класическа музика. Първите музиканти, занимавали се с класическа музика, са имигранти и българи от смесен произход.

Ранните духови и симфонични оркестри са съставяни от оркестранти без дипломи за средно или висше музикално образование. Почти всички ранни диригенти и композитори са учители по музика и пеене на хорова музика, съвсем малка част са завършвали образованието си в Западна Европа (предимно Германия, Франция и Австрия).

Със създаването на музикално училище и академия в София, множеството духови оркестри, на първите симфонични оркестри в Шумен, Русе и Сливен, както и формирането на школувани и самодейни хорове в почти всеки град, се създават основите на професионалната музикална практика в България.

Първоначално фокусът е към хоровата и класическа музика, а впоследствие – към теоретизиране на църковно-славянската музика и българския фолклор, в края на 1960-те години – към стиловете на популярната музика като поп, джаз и рок.

Първото поколение български композитори композират своите произведения предимно върху основата на българския фолклор, събират ги в сборници (в т.нар. „китки“), а по-късно започват да правят и обработки върху тях.

Някои примери са:

  1. Гъделева, Ирена. Български съкровища: Първата българска симфония // Българско национално радио, 2 март 2016 г. Посетен на 2 март 2016 г.