Българска македонска банка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Българска македонска банка
акция на банката
акция на банката
Основана 21 май 1916 г.
Седалище София, България
Продукти банка
Собственик Гирдап
Българска македонска банка в Общомедия

Българската македонска банка е основана на 21 май 1916 г. от банка „Гирдап“ в София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Намерението на „Гирдап“ е да инвестира свободните си средства и да се намеси в слабо засегнатата от банкерската дейност търговия с тютюни. Наличният капитал на банката първоначално е 10 милиона лева. Целта на банката е да извършва всякакви операции по купуване, преработване и продаване на тютюн на местния пазар или предвидени за износ, както и на други произведения в страната.

Основателите на Българската македонска банка са тясно свързани с „Гирдап“: Бончо Боев - тютюнев търговец и член на Управителния съвет на „Гирдап”, Иван Ковачев - член на УС на „Гирдап“, Марин Ковачев - депутат, представител и директор на Гюмюрджинския клон на „Гирдап“, Светослав Стайков - директор на Българската гаранционна банка. От общо 100 000 акции 68 740 са в ръцете на „Гирдап“, 8200 на Боев, 3500 на Ковачев и 8631 бр. на дружество „Независима България“.

През войната банката реализира големи печалби и в 1917 – 1918 година правно увеличава капитала си на 50 милиона лева. Ръководството на банката прави серия финансови машинации, заради които членовете на УС и счетоводителите са съдени[1][2][3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония