Български национален конгрес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Прабългарски национален конгрес (ПНК) е организация на волжките прабългари в Русия, създадена на 9 юни 1990 година. Председател на организацията е Гусман Халилов. Непризната от държавата, организацията има структури и извън пределите на Татарстан.

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Организацията е основана към музея на Хабдула Тукай (Габдулла Тукай) по инициатива на някои представители от волжко-прабългарската интелигенция (Р. Кадыров, Ф. Г. Нурутдинов), обединени от идеята за възраждане на прабългарските традиции и обичаи.

Структури[редактиране | редактиране на кода]

По отношение на Татарстан най-активно членове на ПНК се проявяват в Казан (според сведения на Г. З. Халилов през август 1997 г. в Казан съществуват 27 първични „прабългарски“ организации). В градовете местните булгаристи са сформирали още един тип обединения – „прабългарски общини“, които сами по себе си представляват национално-културни автономии.

През 2009 година организация има около 5000 членове и филиали в 22 града на Русия.[1]

Дейности[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. ПНК подава иск срещу Министерството на образованието и науката на Руската федерация поради факта, че в общите учебници по история в Русия се говори само за монголо-татарско нашествие и период на господство на Златната орда, а алтернативните версии изобщо отсъстват или са максимално подценени.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за