Бяла паланка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в България. За града в Сърбия вижте Бела паланка.

Бяла паланка
Общи данни
Население 948 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 50,062 km²
Надм. височина 480 m
Пощ. код 8892
Тел. код 04592
МПС код СН
ЕКАТТЕ 7644
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   - кмет
Твърдица
Атанас Атанасов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Бяла паланка
Нехат Кечеджиев
(ДПС)

Бяла паланка е село в Югоизточна България. То се намира в Община Твърдица, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бяла паланка се намира в планински район. Крие се в Южните склонове на Елено-Твърдишкия дял на Стара планина. Намира се на 32 км. Северозападно от гр. Сливен и на около 30 км Североизточно от гр. Твърдица. През него минава един от ръкавите на р. Беленска. Включено е в селищата мрежа на общ. Твърдица Сливенска област. В близост до селото се намират връх Чумерна (1536 м.н.в.) и връх Българка (1181 м.н.в.). Като връх Чумерна е най-високият в Елено-Твърдишкия дял. Високо планинското било оказва добра ветро защита равнините на Сливенско, Твърдишко, Шивачевско поле, но същевременно Твърдишкият проход и проходът Вратник, множество синклинали и речни долини създават условия за силни ветрови течения и бури. Климатът е повече с континентални белези. Преобладаващият пренос на въздушни маси е от Атлантическия океан, но много често се срещат далечни континентални и средиземноморски нахлувания. Голямо значение върху формирането на климата имат местните физикогеографски условия и острия профил, както и характерът на подложената повърхност. Зимата тук е студена, продължителна и снежна, докато на юг в Шивачевското поле мека, по-кратка и безснежна, тъй като Стара планина спира по-слабите континентални нахлувания на студен въздух.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има пощенска станция, библиотека, училище, детска градина, киносалон.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Има и дървопреработващ цех/

Ежегодно се провежда внушителен събор в края на май и началото на юни, когато се изпълнява богата фолклорна програма и спортни мероприятия.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е планински и умерено континентален. Средната годишна температура е между 8-10 градуса. Природните условия благоприятстват за отглеждането на фуражни култури, картофи, тютюн, малини. Горите и поляните са богати на гъби и планински ягоди. В миналите векове хората на Бяла паланка са се препитавали основно с дърводобив и знахарство. И сега още значителна част от населението е заето в дърводобива, дървообработването и залесяването, а през летните месеци много от хората събират диворастящи билки и гъби за прехрана.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]