Близнец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Близнец
Близнец
Общи данни
Население 74 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 7,831 km²
Надм. височина 271 m
Пощ. код 8896
Тел. код 04599
МПС код СН
ЕКАТТЕ 4443
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   - кмет
Твърдица
Атанас Атанасов
(ГЕРБ)

Близнец е село в Югоизточна България. То се намира в община Твърдица, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

СелоБлизнеце разпположено върху полите на рида Кара баир,и в южните склонове на планината Меджерлик.През зимата Стара планинаспира студените ветрове от север,а през лятото по течението нарекаТунджасе носи прохладата на дъбовите гори наСредна гора. Релефът е полупланински, почвите песъкливо-глинести, климатът е умерено континенталeн .Намира се на около 200метранадморска височина.Средната годишнатемпературае 15 градуса поЦелзий,зимата 1 градус,а лятото е 25 градуса. Землището на селото обхваща 6000 декара.Около 3000 декара е гора.Обработваемата земя е 2500 декара.Около 200 декара са прасковените градини.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото днес[редактиране | редактиране на кода]

Днес селото наброява 90 човека.Има самостоятелнокметство и поща. Земеделска кооперация ,която отглежда жито,ечемик, овощки ( праскови, лозя и др. В центъра на селото има шадраван испирка за автобусите.Скоро бяха поставени и двапилона със знамето наРепублика България и на Европейския съюз .Площада бе ограден с декоративнаограда.За по-голяма зеленина е насаден ирайграс. Между кметството и читалището има малък, но красивпарк,а в долната му част има и футболно игрище. Селото се намира на хубаво място, хората са много добри, но в последно време се навъдиха много крадци от цяла България.

Природа на селото[редактиране | редактиране на кода]

Близнеце малко селище, но природата го дарява с много красота.Река Тунджа,която има отстои само 1 километър в южната посока се извива в 90 декара площ в землището на селото. Подходящо място за туризъм и риболов.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодно на 12 май на лобното място на войводата, източно от селото се организира поклонение в негова памет и в памет на четата му.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Близнец