ВАИ Холдинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ВАИ холдинг)

ВАИ холдинг (Васил Андреев Илиев холдинг) е българска компания, наследник на застрахователната компания ВИС-2 и на охранителната фирма ВИС-1, ръководени от Васил Илиев. След убийството му бизнесът е поет от неговия брат – Георги Илиев[1] Според специален доклад на МВР от октомври 1995 г. „ВИС-2“ е притежавала тогава имущество за 5 млрд. лв., голяма част от които придобито чрез сделки с неизяснена законност.

След падането на правителството на Жан Виденов „ВИС—2“, една от групировките най-явно асоциирани с криминализирането на българската икономика, бързо се трансформира във „ВАИ Холдинг“ като нейното ръководство започва да търси начини за узаконяване на натрупаните капитали. Холдингът има участие в професионалния бокс, ресторантьорство, сладкарници, хотели, хранителна промишленост, магазини. Според производители и контролни органи „ВАИ Холдинг“ има трайно място на стоковите тържища и по пазарите.[1]

Холдингът има сериозен дял в производство и продажбата на спиртни напитки, както и на търговията с цигари. Те имат дял в търговия с произведения на изкуството и с колекционерство. Притежават собствени магазини в чужбина. Участват активно и в предлагането на таксиметрови услуги и предимно в централизирането им. Трайно е тяхното място и в търговията с цветни метали. Групировките участват и в приватизацията, като купуват предимно хотели, предприятия от текстилната и хранителната промишленост.

Шефът на ВАИ – Георги Илиев е бил президент на бившия „Левски“ – Кюстендил (сега „Велбъжд“), близо две години е основен спонсор на „Локомотив“-Пловдив, бил е спонсор и на „Черно море“ – Варна. Застрелян е от снайперист на 25 август 2005 в собственото му заведение „Буда Бар“ в курорта Слънчев бряг. След смъртта му активите на фирмата са придобити от Венцислав Райков, бизнесмен от град Плевен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Георги Илиев беше убит в Слънчев бряг // Дневник, 2005. Посетен на 21 септември 2008.[неработеща препратка]