Васил Атанасов (геолог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Васил Атанасов.

Васил Атанасов
български геолог и дарител
Роден
Починал
София, България
Научна дейност
Област Геология

Васил Атанасов е български геолог и дарител.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Васил Атанасов е роден на 8 април 1933 г. в село Лисец, Ловешко. Средно образование завършва в Народна мъжка гимназия „Христо Кърпачев“ (Ловеч), като е сред първенците на випуск 1951 г. Завършва специалност геология в Минно-геоложкия университет (1957).

Работи като геолог в Бългаските медни мини. Постъпва на работа като асистент в Катедрата по минералогия и петрография на Минно-геоложкия университет в София (1960). Защитава дисертационен труд и получава научната степен кандидат на геолого-минералогическите науки (1973). Хабилитира се като доцент. Има 65 научни публикации в български и международни научни списания. Открива за науката нов минерал, наречен балканит. Пише в съавторство два учебника за студентите от Минно-геоложкия университет.

Работил е в Република Гана и в Република Кипър. Събрал е своя лична колекция в продължение на почти 50 години. Включва 1360 образци минерали, кристали, руди и полезни изкопаеми от България и от света.

Дарява колекцията си на Регионален исторически музей, Ловеч. На нейна основа е създаде на Музейна сбирка „Васил и Атанас Атанасови“. Удостоен със специалния баралеф за дарител на годината на Община Ловеч (2006).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Лалев И., История на РИМ-Ловеч (1895 – 2005), Вт., 2007