Великолепна фрегата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Великолепна фрегата
Fregata magnificens -Galapagos, Ecuador -male-8 (1).jpg
Fregata magnificens1.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
клас: Aves Птици
разред: Suliformes Рибоядоподобни
семейство: Fregatidae Фрегатови
род: Fregata Фрегати
вид: Fregata
magnificens
Великолепна
фрегата
Научно наименование
Уикивидове Fregata magnificens
Великолепна фрегата в Общомедия
Fregata magnificens

Великолепна фрегата (Fregata magnificens) е птица от семейство Фрегатови. Подобно на пеликаните имат силно развита торбичка под човката. Мъжкият използва тази торбичка като я издува за да привлича женската по време на размножителния период.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Великолепната фрегата достига до 100 cm дължина, а размаха на крилете и е 215 cm. Мъжките са изцяло черни с червена гушка под човката, която се надува като балон през размножителния сезон. Въпреки, че перата са черни, микроструктурата им ги кара да иризират в лилаво. Женските са с черно оперение, но имат бяло на гърдите и долната страна на шията, една кафява лента по крилата и син пръстен около окото, който е отличителен белег на женския индивид от този род. Незрелите птици имат бяла, пухкава перушина.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Тази птица е широко разпространена в тропическата част на Атлантическия океан. Гнездят във Флорида, Карибските острови и Кабо Верде. Тази птица обитава и тихоокеанското крайбрежие на Северна и Южна Америка от Мексико до Еквадор, включително на островите Галапагос като голяма популация от тези птици има на галапагоския остров Северен Сеймур.

Великолепната фрегата е наблюдавана далеч от нормалното си местообитание на остров Ман, в Дания, Испания, Великобритания и Британска Колумбия.

Хранене и поведение[редактиране | редактиране на кода]

В колониите, където гнезди се наблюдава интересно поведение с тракане с клюн. Издава и редица гърлени звуци. Храни се предимно с риба.

Великолепната фрегата прекарва голяма част от своя живот в полет със средна скорост 10 km/h. Единствената подобна птица, която прекарва живота си в полет е черния бързолет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Fregata magnificens. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)