Вигеланд (парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фрогнер парк. По хоризонталния диагонал е разположен Скулптурният парк „Вигеланд“

„Вигеланд“ (на норвежки: Vigeland, правилен правопис по правилата за транскрипция Вигелан) е красив скулптурен парк в Осло, Норвегия с пълно име Скулптурен парк „Вигеланд“ (Vigelandsanlegget).

Парк „Вигеланд“ във Фрогнер парк: мостът отпред, фонтанът, терасата отзад
Терасата с Монолита
Музеят „Вигеланд“
Езеро във Фрогнер парк

Фрогнер парк[редактиране | редактиране на кода]

Паркът „Вигеланд“ е главната забележителност във Фрогнер парк (Frognerparken), намиращ се в едноименния градски район Фрогнер (Frogner). По света често под „Вигеланд“ се разбира не само скулптурният парк, но и целият Фрогнер парк.

Паркът се простира на 32 хектара във формата на квадрат, по чийто диагонал е разположен Скулптурният парк „Вигеланд“. Забележителност, освен Скулптурния парк, е Музеят „Вигеланд“. Край парка са изградени спортните съоръжения Фрогнер стадион, плувен комплекс Frognerbadet, тенис кортове.

Фрогнер парк като цяло е най-посещаваната забележителност в Норвегия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Скулптурният парк „Вигеланд“ е наречен на неговия създател скулптора Густав Вигеланд (1869-1943), трудил се за създаването му от скулптури в продължение на 40 год. Паркът е завършен едва след смъртта му. Работата на Вигеланд над парка продължава и през Втората световна война, дори по време на окупацията от Нацистка Германия, но през 1943 г. умира и паркът е завършен окончателно по неговите рисунки едва през 1950 г.

В своето студио в Осло Вигеланд е създал десетки скулптури. Когато през 1902 г. студиото му е трябвало да бъде разрушено (т.к. пречело на строителството на новата библиотека), Вигеланд се споразумява с Градския съвет, че ще подари на Осло всички свои произведения в случай, че му бъде предоставено ново студио, което след смъртта му да стане музей, и ако неговите скулптури ще украсяват градския парк.

Скулптури[редактиране | редактиране на кода]

Паркът е с дължина 850 метра. В него има 212 скулптурни композиции с около 600 фигури от бронз, гранит и ковано желязо. Всичко това е създадено от самия Вигеланд. Скулптурите са групирани в 5 последователни основни групи: Главен вход, Мост, Фонтан (в центъра на парка), Монолит (с тераса), Колело на живота.

Най-голямата от скулптурите се нарича „Монолит” и е висока 16 метра. Тя е представлява колона, съставена от 121 фигури, изсечени в монолитен камък. Колоната символизира човешката борба за съществуване. Монолитът се издига в най-високата точка на парка. Към него водят стъпала, на всяко от които има други фигури (36 групи). Най-хубавите скулптури - 58 на брой, са разположени по протежение на моста, който е дълъг 100 м и широк 15 м. Тези скулптури отразяват възприятието на Вигеланд за началото на живота на човека при раждането му, неговото развитие и завършека му със смъртта.

Повечето от скулптурите в Парка „Вигеланд“ имат реални прототипи; именно за това те пораждат този поразителен ефект. Вигеланд се е опитал да покаже чрез своите скулптури целия човешки живот.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Vigelandsparken og museet (Парк и музей „Вигеланд“) - официален уебсайт (норвежки, английски)