Видкун Квислинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Видкун Квислинг
Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling
норвежки политик
Роден
Фюресдал, Норвегия
Починал
Акерсхус, Норвегия

Учил вНорвежка военна академия
НаградиСвети Сава
Политика
ПартияНационално единение (1933 г. – 1945 г.)
Партия на центъра
Семейство

Подпис
Уебсайт
Видкун Квислинг в Общомедия

Видкун Квислинг (на норвежки: Vidkun Quisling, [ˈʋɪdkʉn ˈkʋɪʃlɪŋ]) е норвежки политик, основател на крайнодясната партия Национално единение и ръководител на фактическото правителство на Норвегия по време на окупацията на страната от Германия през 1940 – 1945 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Квислинг е роден на 18 юли 1887 година във Фюресдал в семейството на лутерански пастор. Той завършва Военното висше училище с най-високия успех от неговото основаване през 1817 година дотогава, и от 1911 година е на служба в Генералния щаб, където се специализира във въпросите, свързани с Русия. За няколко месеца през 1918 година е аташе в норвежкото представителство в Петроград, през 1919 година участва в норвежка мисия в Хелзинки.

През 1921 – 1923 година Видкун Квислинг участва в благотворителната кампания на Фритьоф Нансен за ограничаването на последствията от Глада в Русия и по време на своя престой в Харков се жени последователно за Александра Воронина и Мария Пасечникова. Квислинг се уволнява от армията и тримата заминават за Париж. През ноември 1924 година той пътува до България във връзка с кампания на Фритьоф Нансен за подпомагане на бежанците на Балканите. През този период Квислинг поддържа контакти с норвежката крайна левица, застъпва се за създаване на народна милиция за борба с „реакцията“ и за установяване на дипломатически отношения със Съветския съюз.

През лятото на 1925 година Нансен и Квислинг пътуват в Армения, отново във връзка с проекти за подпомагане на бежанците, които обаче не получават финансиране от Обществото на народите. От май 1926 година Квислинг работи в Москва при норвежкия бизнесмен Фредерик Прюц, собственик на частично национализирано предприятие. През пролетта на 1927 година става секретар на норвежката легация, която по това време представлява и интересите на Великобритания.

В края на 1929 година Видкун Квислинг се връща в Норвегия и със съдействието на Прюц започва да организира политическа партия, използвайки йерархичния модел на Комунистическата партия в Съветския съюз. През 1931 – 1933 година той е министър на отбраната на Норвегия и се оттегля от партийния проект. След 1933 година подновява усилията си в тази насока и създава партията Национално единение, която има много ограничен успех при участията си в избори.

По време на Операция „Везерюбунг“ през 1940 година, когато Германия окупира Норвегия, Видкун Квислинг застава начело на държавен преврат, с който е създадено подкрепяно от германците норвежко правителство. През 1940 и 1942 – 1945 година Квислинг заема поста министър-председател в окупирана Норвегия, но повечето страни в света признават за легално правителството в изгнание на Юхан Нюгорволд.

Смъртна присъда[редактиране | редактиране на кода]

След края на германската окупация през май 1945 г. Квислинг е осъден на смърт за държавна измяна, убийство и злоупотреби.

Видкун Квислинг е разстрелян на 24 октомври 1945 г. в Осло.

Квислинг като съществително[редактиране | редактиране на кода]

По време на Втората световна война думата quisling става синоним на предател[1]. Терминът е измислен от британския вестник The Times в заглавната им страница от 15 април 1940 година, озаглавен „Quislings everywhere.“ (Квислинги навсякъде).

Съществителното оцелява и за известно време по време и след Втората световна война е използвана негова глаголна форма „to quisle“. Онзи, който е наречен квислинг е определян като извършващ държавна измама[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Yourieff, Alexandra Andreevna Voronina; Seaver, Kirsten A. (2007). In Quisling's shadow: the memoirs of Vidkun Quisling's first wife, Alexandra. Stanford, United States: Hoover Institution Press. ISBN 978-0-8179-4832-0.
  2. Block, Maxine, ed. (1940). Current Biography Yearbook. New York, United States: H. W. Wilson.