Вирален феномен

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Вирален феномен, още вирален ефект[1][2], са обекти или модели, които могат да се репликират или да преобразуват други обекти в свои копия, когато тези обекти са изложени на тях. Аналогично на начина, по който се разпространяват вирусите, терминът „вирален“ (viral – „вирусен“) се отнася до видео, изображение или писмено съдържание, разпространяващо се до множество онлайн потребители за кратък период от време.[3] Заразителния ефект в преносен смисъл, се среща в изрази като „заразителен смях“ и „заразителен пример“.[4] Тази концепция се превърна в обичаен начин да се опише как мислите, информацията и тенденциите се движат в и през човешката популация.[5]

Популярността на виралните медии се подхранва от бързото нарастване на сайтовете за социални мрежи[6]: 17, където аудиториите, които са метафорично описани като преживяващи „инфекция“ и „заразяване“, играят по-скоро функцията на пасивни носители, отколкото имат активна роля за „ разпространение на съдържание, което прави такова съдържание „вирусно“.[6]: 21  Терминът „вирална медия“ се различава от „разпространяваща медия“, тъй като последната се отнася до потенциала на съдържанието да стане вирално.

Мемовете са един известен пример за информационни вирални модели.

История[редактиране | редактиране на кода]

Червената шапчица“ – приказка, разпространена вирално по света

Преди навлизане на писмеността и във времената, в които повечето хора са били неграмотни, доминиращата среда за разпространение на мем е била устната култура, като народни приказки, народни песни и устна поезия, които са мутирали с времето, тъй като всеки разказвач е предоставял възможност за промяна. Печатната преса предостави лесен начин за копиране на писмени текстове вместо изписвани на ръка ръкописи. По-конкретно, брошурите могат да бъдат публикувани само за един или два дни, за разлика от книгите, които отнемат повече време.[7] Например, на Деветдесет и петте тезиса на Мартин Лутер са необходими само два месеца, за да се разпространят в Европа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Популярно название
  2. Популярно название
  3. Technical Terms:Viral Definition // Архивиран от оригинала на November 25, 2021. Посетен на March 19, 2018.
  4. Смисъл на „заразителен“
  5. Sampson, Tony. Virality: Contagion Theory in the Age of Networks. Minneapolis, University of Minnesota Press, 2012. ISBN 978-0-8166-7005-5.
  6. а б Jenkins, Henry, Ford, Sam, Green, Joshua. Spreadable Media: Creating Value and Meaning in a Networked Culture. New York, NYU Press, 2013. ISBN 978-0-8147-4350-8.
  7. The Economist (en inglés). 17 de diciembre de 2011. ISSN 0013 – 0613. Consultado el 15 de mayo de 2020.