Мем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За онлайн шегите с това название виж Мийм (Интернет).

Мeм е „идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура“.

Думата мeм (на английски: meme (/ˈmiːm/)) е изкована чрез скъсяване на древногръцката μίμημα, означаваща нещо, което се имитира.

Въведена е от Ричард Докинс в книгата му „Себичният ген“ (1976) при обсъждане на еволюционното естество на разпространението на идеи и културни явления. Мeмовете се разпространяват в меметична среда, като прескачат от мозък в мозък чрез процес, който в най-широкия смисъл може да бъде наречен имитация. Според Ричард Докинс разпространението на мeмовете е проява на Дарвиновата теория под друга форма.

Мeмовете следва да се разглеждат като живи структури не само в метафоричен, но и в технически смисъл. Когато се “посади” мeм в даден мозък, той буквално го опаразитява, превръщайки го в носител на разпространението на мема точно по начина, по който вирусът опаразитява генетичния апарат на клетката гостоприемник.

През 1988 г. понятието мем влиза в официалния списък на думи, предвиждани за бъдещите издания на Оксфордския речник на английския език, а през 1997 г. е добавено в речника.

Типични примери за мемове са хитовите мелодии, идеите, крилатите фрази, начинът на обличане, видовете грънчарство и архитектурните стилове.

Хуан Делиус (специалист в областта на мозъка) публикува подробна картина на това, как би изглеждал невронният хардуер на мема. Делиус подчертава ясното разграничаване между мeмовете от техните (“фенотипни”) въздействия. Той придава огромно значение на коадаптираните меметични комплекси, в които мемовете са селектирани заради взаимната им съвместимост.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]