Мем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За онлайн шегите с това название виж Мийм (Интернет).

Мийм е „идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура“.

Думата мийм (на английски: meme (/ˈmiːm/)) е изкована чрез скъсяване на древногръцката μίμημα, означаваща нещо, което се имитира.

Въведена е от Ричард Докинс в книгата му „Себичният ген“ (1976) при обсъждане на еволюционното естество на разпространението на идеи и културни явления. Миймовете се разпространяват в меметична среда, като прескачат от мозък в мозък чрез процес, който в най-широкия смисъл може да бъде наречен имитация. Според Ричард Докинс разпространението на миймовете е проява на Дарвиновата теория под друга форма.

Миймовете следва да се разглеждат като живи структури не само в метафоричен, но и в технически смисъл. Когато се “посади” мийм в даден мозък, той буквално опаразитява този мозък, превръщайки го в носител на разпространението на мийма точно по начина, по който вирусът опаразитява генетичния апарат на клетката гостоприемник.

През 1988 г. понятието мийм влиза в официалния списък на думи, предвиждани за бъдещите издания на Оксфордския речник на английския език, а през 1997 г. е добавено в речника.

Типични примери за миймове са хитовите мелодии, идеите, крилатите фрази, начинът на обличане, видовете грънчарство и архитектурните стилове.

Хуан Делиус (специалист в областта на мозъка) публикува подробна картината на това, как би изглеждал невронният хардуер на мийма. Делиус подчертава ясното разграничаване между миймовете от техните (“фенотипни”) въздействия. Той придава огромно значението на коадаптираните мийметични комплекси, в които миймовете са селектирани заради взаимната им съвместимост.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]