Мем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За онлайн шегите с това название виж Меме (Интернет).

Меме е „идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура“.

Думата меме (на английски: meme (/ˈmiːm/)) е изкована чрез скъсяване на древногръцката μίμημα, означаваща нещо, което се имитира.

Въведена е от Ричард Докинс в книгата му „Себичният ген“ (1976) при обсъждане на еволюционното естество на разпространението на идеи и културни явления. Мемите се разпространяват в меметична среда, като прескачат от мозък в мозък чрез процес, който в най-широкия смисъл може да бъде наречен имитация. Според Ричард Докинс разпространението на мемите е проява на Дарвиновата теория под друга форма.

Мемите следва да се разглеждат като живи структури не само в метафоричен, но и в технически смисъл. Когато се “посади” меме в даден мозък, той буквално опаразитява този мозък, превръщайки го в носител на разпространението на мемето точно по начина, по който вирусът опаразитява генетичния апарат на клетката гостоприемник.

През 1988 г. понятието меме влиза в официалния списък на думи, предвиждани за бъдещите издания на Оксфордския речник на английския език, а през 1997 г. е добавено в речника.

Типични примери за меми са хитовите мелодии, идеите, крилатите фрази, начинът на обличане, видовете грънчарство и архитектурните стилове.

Хуан Делиус (специалист в областта на мозъка) публикува подробна картината на това, как би изглеждал невронният хардуер на мемето. Делиус подчертава ясното разграничаване между мемите от техните (“фенотипни”) въздействия. Той придава огромно значението на коадаптираните меметични комплекси, в които мемите са селектирани заради взаимната им съвместимост.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]