Крилата фраза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Крилата фраза калка от немски: Geflügelte Worte) е устойчива фраза с образен или афористичен характер, навлязла в речника от исторически и литературни източници и придобила широко разпространение поради своята изразителност. Изучава се от фразеологията.

Източници на крилати фрази могат да са митовете, фолклора, литературата, журналистиката, мемоари, изказвания на известни личности. Това може да са цитати или образни изрази, появили се на тяхна основа, като например библейския „забранен плод“. Тези изрази могат след време да се откъснат от първоизточника и във всяка една епоха да се използват във връзка с актуални събития.

Изразът „крилата фраза“ сам по себе си е крилата фраза.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Крылатая фраза“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.