Естадио Висенте Калдерон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Висенте Калдерон (стадион))
„Естадио Висенте Калдерон“
Карта
Местоположение в Арганзуела, Мадрид
Общи данни
Предишни именаЕстадио Мансанарес (19661971)
АдресМадрид
Испания
Открит2 октомври 1966
Обновен1982 (Световното по футбол)
СобственикАтлетико Мадрид
Поддържан отАтлетико Мадрид
Покритиетрева
АрхитектХавиер Баросо
Мигел Ангел Гарсия Ломас
Капацитет54 907
Използван от
Атлетико Мадрид (1966 – 2017)
„Естадио Висенте Калдерон“ в Общомедия

Естадио Висенте Калдерон (на испански: Estadio Vicente Calderón) е бившият стадион на испанския футболен клуб Атлетико Мадрид. Намирал се е в центъра на Мадрид, до брега на река Мансанарес.

Първоначално стадионът се нарича Estadio Manzanares (Стадион „Мансанарес“), но по-късно е преименуван на „Висенте Калдерон“ в чест на известния президент на клуба. Местата за сядане са били в цветовете на екипите на Атлетико и оформят червени и бели ивици.

Тук редовно се провеждат международните срещи на националния футболен отбор на Испания до 2017 г. Стадионът е имал капацитет от 54 851 места и през 2003 г. е оценен с 5 звезди от УЕФА. Използвал се още и за провеждането на концерти.

От 2017 г. Атлетико Мадрид използва новия стадион „Уанда Mетрополитано“, а през 2019 г. стадионът е разрушен и на негово място ще има парк.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vicente Calderón Stadium в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​