Владимир Зворикин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владимир Зворикин
Владимир Козьмич Зворыкин
руско-американски инженер
Зворикин през 1956
Зворикин през 1956

Роден
Починал

Етносруснаци[1][2]
РелигияПравославна църква
Техника
Изобретениякинескоп
Известен спионер в телевизионната техника
Владимир Зворикин в Общомедия

Владимир Козмич Зворикин (на руски: Влади́мир Козьми́ч Зворы́кин) е руски изобретател и инженер, работил в САЩ, пионер в телевизионната техника.

Той е създателят на приемо-предавателната телевизионна система, използваща електронно-лъчеви тръби, както и на кинескопа. Участва и в разработването на електронния микроскоп[3].

Роден е в семейството на заможен търговец. Учи в Санктпетербургския технически университет, където съвместно с Борис Росинг създава един от първите телевизори.

През Първата световна война е радиоинженер в руската армия, а после работи в руския клон на „Маркони“ върху военни радиопредаватели. По време на Гражданската война в Русия Зворикин решава да емигрира в САЩ и през 1918 година напуска Русия през Сибир и после Арктика. След кратко завръщане за служба при белогвардейците през 1919 г. Зворикин отново заминава за САЩ и окончателно се установява там.

Започва работа в „Уестингхаус Илектрик“ в Питсбърг, Пенсилвания, където усъвършенства и прилага на практика своите идеи. В края на 1929 година създава кинескопа, който впоследствие се превръща в интегрална част от всички телевизионни апарати. В началото на 1930-те съвместно с още няколко изобретатели Зворикин разработва и метод за предаване и приемане на сигнала, който се използва успешно на олимпийските игри в Берлин, когато камерите предават пряко сигнал на около 200 обществени кина. По-късно част от патентите на Зворикин се използват и в предаванията на Би Би Си. По-късно, попитан кое е най-доброто нещо в изобретения от него телевизор, той казва: „Копчето. Копчето, с което това проклето нещо се изключва“.

Зворикин се пенсионира през 1954 година. Умира в Принстън, Ню Джърси на 29 юли 1982 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. некролог. Dr. Vladimir Kosma Zworykin, a Russian-born scientist whose achievements were pivotal to the development of television, died Thursday at the Princeton (N.J.) Medical Center.
  2. www.nytimes.com
  3. IEEE Global History Network. Vladimir Zworykin Oral History // IEEE History Center, 2011. Посетен на 30 юли 2011.