Владимир Зворикин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Владимир Зворикин
руско-американски инженер
Зворикин през 1956
Зворикин през 1956

Роден
Починал
29 юли 1982 г. (94 г.)
Техника
Изобретения Кинескоп
Известен с пионер в телевизионната техника
Владимир Зворикин в Общомедия

Владимир Козмич Зворикин (на руски: Влади́мир Козьми́ч Зворы́кин) е руски изобретател и инженер, работил в САЩ, пионер в телевизионната техника. Зворикин е създателят на приемо-предавателната телевизионна система, използваща електронно-лъчеви тръби, както и на кинескопа. Участва и в разработването на електронния микроскоп.[1]

Роден е в семейството на заможен търговец. Израства спокойно и без проблеми. Учи в Санктпетербургския технически университет, където съвместно с Борис Росинг създава един от първите телевизори. През Първата световна война е радиоинженер в руската армия, а после работи в руския клон на Маркони върху военни радиопредаватели. По време на гражданската война Зворикин решава да емигрира в САЩ, и през 1918 година напуска Русия през Сибир и после Арктика. След кратко завръщане за служба при белогвардейците през 1919, Зворикин отново заминава за САЩ и окончателно се установява там.

Започва работа в Уестингхаус Илектрик в Питсбърг, Пенсилвания, където усъвършенства и прилага на практика своите идеи. В края на 1929 година той създава кинескопа, който впоследствие се превръща в интегрална част от всички телевизионни апарати. В началото на 1930-те съвместно с още няколко изобретатели Зворикин разработва и метод за предаване и приемане на сигнала, който се използва успешно на олимпийските игри в Берлин, когато камерите предават пряко сигнал на около 200 обществени кина. По-късно част от патентите на Зворикин се използват и в предаванията на Би Би Си. По-късно, попитан кое е най-доброто нещо в изобретението му — телевизора, той казва: "Копчето. Копчето, с което това проклето нещо се изключва".

Зворикин се пенсионира през 1954 година. Умира на 29 юли 1982 в Принстън, Ню Джърси.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. IEEE Global History Network. Vladimir Zworykin Oral History. // IEEE History Center, 2011. Посетен на 30 юли 2011.