Владимир Милчин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Владимир Милчин
Владимир Милчин
режисьор от Република Македония
Роден
29 април 1947 г. (72 г.)

Владимир Милчин (на македонска литературна норма: Владимир Миличин) е режисьор и политик от Република Македония, декан на Факултета за драматични изкуства на Скопския университет, изпълнителен директор на ФИООМ и бивш член на ръководството на СДСМ и настоящ директор на „Отворено общество“ за Република Македония[1]. Лустриран е като сътрудник на югославските тайни служби през 2012 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Владимир Милчин е роден на 29 април 1947 година в Скопие, в семейството на драматурга Илия Милчин. Дипломира се като режисьор в Белградската академия за театър, кино, радио и телевизия при проф. д-р Хюго Клайн през 1970 година. В периода 1964-1970 година ръководи алтернативната театрална група „Не-театър кактус“, а между 1970-1972 година заедно със Слободан Унковски и групата „Театър край Св. Никита Голтарот“. Между 1970-1982 година е драматичен режисьор и драматург към Македонския народен театър, а между 1972-1974 година води клас за драматични актьори към Висшата музикална школа в Скопие. В 1979 година е един от основателите на театралната работилница към Философския факултет на Скопския университет, а от 1982 година води клас за актьорско майсторство към Факултета за драматични изкуства. Владимир Милчин е режисирал над 80 представления и има редица награди и отличия[2].

В периода 1976 – 1987 е воден като активен сътрудник на УДБ-а с псевдоним Драматург. Пише доноси срещу свои колеги актьори и режисьори. За среща с актьора Ристо Шишков от 18 ноември 1981 пише следното:

... дойде Ристо Шишков в пияно състояние и без повод се обърна към нас: „Аз съм българофил, който има смелостта публично да признае това без да се плаша от обществеността“, а в същото време се обърна към мен, че всичко това мога да го предам на службата.[3][4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония