Направо към съдържанието

Списък на сътрудници на Управлението за държавна сигурност (Северна Македония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това е списък на известни личности в Северна Македонияполитици, журналисти и други обществени дейци, за които е установено, че са били сътрудници на Управлението за държавна сигурност, по реда на Закона за определяне допълнително условие за извършване на обществена дейност. В съответствие с него е създадена Комисия за проверка на фактите, която обявява данните за принадлежност на висши държавни постове при предпоставките изброени в закона[1].

Характерът на обявяването е лустрационен. Първоначално, на 3 август 2012 година, са обявени 11 сътрудници на тайните служби[2], а на 5 август други 12 души[3].

По данни на сайта www.libertas.mk близо 500 000 живи до днес граждани на Република Македония са били сътрудници на Управлението за държавна сигурност[4]. Според Трендафил Ивановски процесът на лустрация е силно политизиран и се върши със закъснение. Според Павле Траянов голяма част от архивите на тайните служби са унищожени веднъж през 50-те години на XX век, втори път преди парламентарните избори от 1990 година и трети път след обявяването на независимостта на Република Македония през 1991 година[5].

Списък[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]