Направо към съдържанието

Воп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Воп
Общи сведения
МестоположениеСмоленска област
Дължина158 km
Водосб. басейн3300 km²
Устие
МястоДнепър
Воп в Общомедия

Воп (на руски: Вопь) е река в Смоленска област, Русия. Тя е десен приток на Днепър. Дължината ѝ е 158 km, a водосборният басейн е с площ 3300 km². Средният обем на водния поток е 22 m³/s.[1]

Извира от блатата на Смоленската височина. Влива се в Днепър близо до село Соловьово, Кардимовски район.

Бреговете на долния ляв бряг (след Ярцев) са гористи, а в горното и средното течение са открити площи. Град Ярцево е разположен на реката.

Река Воп е място на интензивни бойни действия, част от операция „Барбароса“, в района на Смоленск през периода юли – септември 1941 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вопь, Большая Советская Энциклопедия
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Вопь“ и страницата Vop (river) в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби, създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.