Върни Ловът Камерън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Върни Ловет Камерън
Verney Lovett Cameron
английски пътешественик и изследовател
Verney Lovett Cameron 1878.jpeg
Роден
Починал
Бедфордшър, Великобритания

Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Върни Ловет Камерън в Общомедия

Върни Ловет Камерън (на английски: Verney Lovett Cameron) е английски пътешественик, изследовател, първият европеец пресякъл Африка от изток на запад.

Ранни години (1844 – 1872)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 юли 1844 година в графство Дорсет. Още на 13 години постъпва като юнга във военноморския флот. Плава по Средиземно и Червено море, посещава Индия. Проявява необичайна способност към науките и изучаването на чужди езици. Още на 25 години става един от най-образованите офицери в британския флот. През 1868 участва във военния конфликт в Абисиния, а след това в кампания на британските колониални войски за пресичане на търговията с роби в Източна Африка.

Първо пресичане на Африка от изток на запад (1873 – 1875)[редактиране | редактиране на кода]

През 1872 е назначен за началник на експедиция организирана от Кралското географско дружество за помощ на Дейвид Ливингстън. През февруари 1873 акостира на остров Занзибар, а на 24 март тръгва на запад.

Част от маршрута на Камерън от Индийския океан до Луалаба

На 4 август 1873 отрядът на Камерън се среща с каквото е останало от експедицията на Ливингстън, която се връща в Занзибар с неговото тяло. Като цяло задачата поставена пред експедицията е завършена, но Камерън решава да продължи пътешествието си на запад и в средата на февруари 1874 достига до езерото Танганика. От март до май извършва плаване по него и астрономически определя координатите на устията на над 100 реки вливащи се в него, а на 3 май открива изтичащата на запад от него река Лукуга. През август достига до Касонго на река Луалаба, оттам тръгва на югозапад и пръв достига до средното течение на река Ломами (ляв приток на Конго), като изследва част от течението ѝ и вододела между нея и Луалаба на изток. През октомври 1874 изследва горното течение на Луалаба, в т.ч. езерото Кисале (8°15′ ю. ш. 26°30′ и. д. / 8.25° ю. ш. 26.5° и. д.) и открива устието на левия ѝ приток – река Ловои. В края на февруари 1875 от Ловои тръгва по вододела между Луалаба и Ломами, Луалаба и Касаи и Касаи и Замбези, картира изворите на Ломами, Луембе (десен приток на Лубилаш-Санкуру), Лубилаш (десен приток на Касаи) и Лулуа (десен приток на Касаи) и на 7 ноември 1875 достига Атлантическия океан при Катумбела (12º 30` ю.ш.).

Камерън изминава над 5800 км и извършва първото доказано исторически пресичане на Централна Африка от изток на запад. По време на целия път извършва няколкостотин астрономически измервания и над 3700 батиметрични, които позволяват да се състави точна карта на релефа в тази част на континента.

След завръщането си в Европа е удостоен със златни медали от Лондонското и Парижкото географски дружества, а през 1877 е издадена книгата му „Across Africa“.

Следващи години (1876 – 1894)[редактиране | редактиране на кода]

През 1878 – 1879 Камерън пребивава в Кипър, Мала Азия и Месопотамия, за да изследва възможността за прокарване на железопътна линия от Средиземно море до Индия.

През 1882 отново пътешества в Африка, този път в Западна Африка – Златния бряг (сега Гана), заедно с известния английски пътешественик Ричард Френсис Бъртън.

Загива на 24 март 1894 година в графство Бедфордшър, когато връщайки се от лов е хвърлен от коня си.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Across Africa, Vol. 1 – 2, London, 1877.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Географы и путешественики. Краткий биографический словарь, М., 2001, стр. 187 – 189.
  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973, стр. 294 – 298.
  • Камерон, В. Л. Пересекая Африку, М., 1981.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Verney Lovett Cameron“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.