В очакване на Годо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
В очакване на Годо
En attendant Godot
A student production of "Waiting for Godot".jpg
Автор Самюъл Бекет
Създаване 1949 г.
Франция
Първо издание 1952 г.
Франция
Издателство Минюи
Оригинален език френски
Жанр Драма, Модернизъм, Абсурдизъм, Сатира, Хумор
Вид пиеса

Преводач Бояна Петрова / 1980
Начало Estragon (renonçant à nouveau) — Rien à faire.
Край Estragon — Allons-y. [Il ne bougent pas.]
В очакване на Годо в Общомедия

В очакване на Годо (на френски: En attendant Godot) е пиеса в две действия, написана от нобелиста Самюъл Бекет и публикувана през 1952 г. в Париж от издателство Минюи.

Първото представление е играно в парижкия Théâtre de Babylone на 5 януари 1953 г., режисирано от Роже Блен, който изпълнявал и една от ролите. Липсата на непосредствено разбираемо послание първоначално предизвиквало бурни реакции на публиката. Впоследствие пиесата се утвърждава като една от знаковите творби на модерната драматургия. Поставяна е многократно по сцените на европейските театри, както и на други места по света.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Владимир и Естрагон (индийска постановка на пиесата, юни 2010)

При първото издание на оригиналния френски текст липсва стандартното разделяне на действия и сцени. При превода на английски и по-късно се установява делението на 2 действия.

Декорът е описан лаконично с три думи: път, дърво, вечер.

Главните действащи лица са Владимир и Естрагон, в хода на представлението се появяват още Лъки и Поцо, както и едно момче, което носи вести – общо пет (като не се брои Годо, който бива очакван).

Тълкувания[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 60-те години на миналия век критикът Мартин Еслин използва описанието театър на абсурда, а парадигматичен пример за това понятие става пиесата на Бекет. Тъй като собственият ѝ автор никога не е предлагал насоки за разбиране, а само е отричал натрапваните тълкувания, вариантите за нейното обяснение са многобройни и равностойни[1].

В България[редактиране | редактиране на кода]

На български език пиесата е преведена през 1980 г.[2] от Бояна Петрова. През 1988 г. на публиката в Созопол е представено първо действие от пиесата[3]. Най-новата ѝ постановка е в Сатиричния театър през зимния сезон на 2008 г.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((fr)) Обстойна библиография
  2. Самюъл Бекет, В очакване на Годо: Трагикомедия в 2 действия, София: Народна култура, 1980.
  3. В рамките на т.нар. Празници на изкуствата „Аполония“, режисура на Леон Даниел; в последните дни на годината пълното представление е показано в Театъра на българската армия (София).
  4. Обява на Сатиричния театър

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]