В очакване на Годо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
В очакване на Годо
En attendant Godot
A student production of "Waiting for Godot".jpg
Автор Самюъл Бекет
Първо издание 1952 г.
Франция
Издателство Минюи
Оригинален език френски
Жанр Драма, Модернизъм, Абсурдизъм, Сатира, Хумор
Вид пиеса

Преводач Бояна Петрова / 1980
В очакване на Годо в Общомедия

В очакване на Годо (на френски: En attendant Godot) е пиеса в две действия, написана от нобелиста Самюъл Бекет и публикувана през 1952 г. в Париж от издателство Минюи.

Първото представление е играно в парижкия Théâtre de Babylone на 5 януари 1953 г., режисирано от Роже Блен, който изпълнявал и една от ролите. Липсата на непосредствено разбираемо послание първоначално предизвиквало бурни реакции на публиката. Впоследствие пиесата се утвърждава като една от знаковите творби на модерната драматургия. Поставяна е многократно по сцените на европейските театри, както и на други места по света.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Владимир и Естрагон (индийска постановка на пиесата, юни 2010)

При първото издание на оригиналния френски текст липсва стандартното разделяне на действия и сцени. При превода на английски и по-късно се установява делението на 2 действия.

Декорът е описан лаконично с три думи: път, дърво, вечер.

Главните действащи лица са Владимир и Естрагон, в хода на представлението се появяват още Лъки и Поцо, както и едно момче, което носи вести – общо пет (като не се брои Годо, който бива очакван).

Тълкувания[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 60-те години на миналия век критикът Мартин Еслин използва описанието театър на абсурда, а парадигматичен пример за това понятие става пиесата на Бекет. Тъй като собственият ѝ автор никога не е предлагал насоки за разбиране, а само е отричал натрапваните тълкувания, вариантите за нейното обяснение са многобройни и равностойни[1].

В България[редактиране | редактиране на кода]

На български език пиесата е преведена през 1980 г.[2] от Бояна Петрова. През 1988 г. на публиката в Созопол е представено първо действие от пиесата[3]. Най-новата ѝ постановка е в Сатиричния театър през зимния сезон на 2008 г.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((fr)) Обстойна библиография
  2. Самюъл Бекет, В очакване на Годо: Трагикомедия в 2 действия, София: Народна култура, 1980.
  3. В рамките на т.нар. Празници на изкуствата „Аполония“, режисура на Леон Даниел; в последните дни на годината пълното представление е показано в Театъра на българската армия (София).
  4. Обява на Сатиричния театър

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]