Франсис Гари Пауърс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гари Пауърс)
Франсис Гари Пауърс
Francis Gary Powers
американски офицер

Роден
Починал
1 август 1977 г. (47 г.)
ПогребанНационално гробище Арлингтън, САЩ

Националност САЩ
Активен периодот 1950 г.
Работил вЦентрално разузнавателно управление
Военновъздушни сили на Съединените американски щати
Lockheed Corporation (1963 – 1970)

Уебсайт
Франсис Гари Пауърс в Общомедия

Франсис Гари Пауърс (на английски: Francis Gary Powers) (1929 – 1977) е американски военен летец, чийто разузнавателен самолет Lockheed U-2 е свален над СССР по време на шпионска мисия през 1960 г.

Пауърс се включва в програмата на ЦРУ за изпълнение на шпионски и разузнавателни мисии с U-2 над СССР и страните от Варшавския договор през 1956 г.

Самолетът му е свален на 1 май 1960 г. над територията на СССР, което води до криза в съветско-американските отношения. Пауърс се опитва да се спаси, скачайки с парашут, но е задържан в покрайнините на Свердловск. На 19 август 1960 г. е осъден от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 10 г. лишаване от свобода, но е разменен за съветския шпионин Рудолф Абел в Берлин на 11 февруари 1962 г.

След завръщането си в САЩ Пауърс първоначално е обвиняван, че не е успял да унищожи шпионското оборудване в самолета и че не се е самоубил с отровата, която му е била дадена. Въпреки всичко, военните не повдигат обвинения срещу него. Пауърс продължава да работи във военната авиация, но данни за продължаване на шпионската му кариера няма. През 1977 г. загива при катастрофа с хеликоптер. През 2002 г. е награден посмъртно за мисията, в която е свален през 1960 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]