Гезалех

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гезалех
крал на вестготите
Gesaleico, rey de los Visigodos (Museo del Prado).jpg
Роден
Починал
Семейство
Род Балти (династия)
Баща Аларих II
Братя/сестри Амаларих
Гезалех в Общомедия

Гезалех (Gesalech, Gesaleico, Gesalico dei Balti; † 511) е крал на вестготите от 507 до 511 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Гезалех, Национална библиотека Испания

Той става крал на Нарбона през 507 г. след смъртта на баща му Аларих II в загубената Битка при Вуйе (Vouillé) против франките. Гезалех е извънбрачен син на Аларих II и негова конкубина. Единственият легитимен син на Аларих II и Теудигота и внук на Теодорих Велики Амаларих е още дете. Амаларих бяга от полубрат си през Пиренеите.

Гезалех е много слаб крал, който не успява да спре франките и бургундите да превземат и други територии в Галия, така че само Септимания остава готска.

Тулузкото царство се разпада. През 509 е изгонен и се скрива в Барселона. През 510 г. пристига очакваната остготска войска и той е нападнат и разбит при Барселона от херцог Иба, военачалник на Теодорих Велики и бяга при вандалите, от които получава парична помощ, след което се връща обратно.

При нападението на остготите през 511 г. Гезалех е хванат в плен и убит по заповед на Теодорих Велики.

Управлението на вестготското царство водят назначените от Теодорих остготски военачалници Иба, Луивирит и Ампелий. Наследник на Гезалех става Амаларих, първо представян от дядо му Теодорих с управител помощник – регент Теудис. През 522 Амаларих е официално обявен за крал и след смъртта на Теодорих през 526 има пълна кралска власт.

За годините 511 до 526 по вестготските списъци (Хроника от Сарагоса) Теодорих Велики е вестготски крал, през 526 – 531 е неговият внук Амаларих.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Herwig Wolfram, History of the Goths, translated by Thomas J. Dunlap (Berkeley: University of California, 1988), p. 309

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]