Амаларих

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Амаларих
Amalaricus
крал на вестготите
Роден
502 г.
Починал
531 г. (29 г.)

РелигияАрианство
Семейство
РодБалти (династия)
БащаАларих II
МайкаТеудигота
Братя/сестриГезалех
СъпругаКлотилда Млада
Амаларих в Общомедия

Амаларих (Amalrich; Amalarich; Amalarico; Amalaric; * 502 – + 531 в Барселона) е крал на вестготите от 526 до 531 година. Внук на Теодорих Велики

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Амаларих е син на крал Аларих II и Теудигота, дъщеря на Теодорих Велики. Той е още дете, когато баща му през 507 г. пада в битката при Вуйе (Vouillé) до Поатие против краля на франките Хлодвиг I. На трона се качва Гезалех, извънбрачният син на Аларих II и управлява от 507 до 511, понеже Амаларих е още непълнолетен. Гезалех е слаб като крал, Теодорих Велики го смъква и изгонва и номинално поема управлението, макар че назначава заместник-регентите Теудис (Theudis) и Иба, Луивирит и Ампелий.

През 522 година Амаларих е обявен за крал и след смъртта на дядо му Теодорих през 526 г. получава пълната царска власт на Иберийския полуостров и на част от Лангедок. Прованс отива при братовчед му Аталарих.

Амаларих се жени през 526/527 г. за Клотилда Млада, дъщеря на Хлодвиг I и Клотилда Бургундска. Амаларих е привърженик на арианството. Той се опитва и с тормоз да откаже съпругата си от католическата вяра. Това е причина католическият крал на франките Хилдеберт I да нападне царството на вестготите. В битката при Нарбона Хилдеберт I побеждава войските на Амаларих. Амаларих бяга в Барселона и там е убит от своите хора през 531 година.

С неговата смърт родът на Амаларих изчезва. Новият крал на вестготите става Теудис.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Edward A. Thompson, The Goths in Spain. Clarendon Press, Oxford 1969, S. 9 – 13

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]