Геконови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Геконови
Angu.JPG
Geco Tarentola mauritanica.JPG
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Reptilia Влечуги
подклас: Diapsida
инфраклас: Lepidosauromorpha
надразред: Lepidosauria
разред: Squamata Люспести
подразред: Lacertilia Гущери
инфраразред: Gekkota Геконообразни
семейство: Gekkonidae Геконови
Научно наименование
Уикивидове Gekkonidae
Gray, 1825 г.
Синоними
  • Gekkoninae Oppel, 1811
Геконови в Общомедия

Геконови (Gekkonidae) са семейство малки до средно големи гущери, срещащи се на места с топъл климат по целия свят. В България се среща един вид - балкански гекон (Cyrtopodion kotschyi).

Геконите са единствените гущери, които издават звуци при общуването помежду си. Повечето видове нямат клепачи, а прозрачна мембрана, покриваща окото. Някои имат способността да изстрелват дразнеща течност от края на опашките. Повечето гекони са от жълтокафяви до тъмносиви, макар че има и ярко оцветени. Някои видове могат да променят цвета си, за да се слеят с окръжаващата ги среда, или в зависимост от температурата. Няколко вида имат възможност за партеногенеза, което подобрява способността им да се разпространяват в нови откъснати области.

Повечето гекони имат специална структура на пръстите, която им позволява да се изкачват по вертикални повърхности и дори да се движат по таваните на помещения.

За разлика от другите влечуги, на геконите им липсват клепачи. За сметка на това, те имат прозрачна мембрана, която почистват със своя език. Геконът обикновено спи през деня, а е активен нощем. Геконът си сменя кожата на всеки 2 до 4 седмици, като при наближаването на смяната цветът на кожата става леко замъглен.

Храната на гекона се състои основно от буболечки, като особено вкусни за тях са щурците.

Списък на родовете[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Геконови включва 905 вида гекони, групирани в 52 рода:[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Reptile Database: Gekkonidae
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gecko“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.