Генрих Гаспарян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Генрих Гаспарян
Հենրիկ Գասպարյան
Информация
Държава Флаг на СССР СССР
Роден
Починал
Звание международен майстор (1950)
международен съдия по шахматна композиция (1956)
международен гросмайстор по шахматна композиция (1972)

Генрих Гаспарян е арменски шахматист и шахматен композитор. Определян е за един от най-великите композитори в областта на етюдите. Извън Армения, повече е известен с руската версия на името си – Генрих Каспарян.

Гаспарян играе също като активен шахматист. Шампион е на Армения десет пъти (включително на два пъти с бъдещия световен шампион Тигран В. Петросян). Достига до четири финала на Съветското първенство по шахмат, но най-доброто му постижение в тях е десето място.

През 1956 г. е обявен за заслужил майстор на спорта в СССР.

Гаспарян е най-вече известен с шахматните си композиции. Първо започва да работи върху всякакви жанрове шахматни задачи, но скоро открива, че най-силната му област са етюдите. Написва няколко книги и колекции и композира около 300 задачи, които печелят 40 първи места. Спечелва на няколко пъти първенството по шахматна композиция на СССР.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Genrikh Gasparyan“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.