География на Наруто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

В анимето и мангатаНаруто“ и „Наруто: Ураганни Хроники“, действието се изпълнява в няколко главни и второстепенни държави. Всяка една от тях е с различни размери, култури, военни сили и пейзажи. Макар и да са много, само в някои от тях се извършва главното действие в серията.

Съдържание

Петте велики шиноби нации[редактиране | редактиране на кода]

От всичките страни, разпръснати в Света на Наруто, пет се смятат за най-силни и влияят на всички останали и се наричат Петте велики шиноби нации. Те са: Страната на Земята, Страната на Огъня, Страната на Светкавицата, Страната на Водата и Страната на Вятъра. Всяка една представя ннеин от елементите (по ред: земя(на японски :"тсучи", огън(на японски:"хи" или „хо“), светкавица(на японски:"каминари", „раи“), вода(на японски:"мизу") и вятър(на японски:"казе") и се управлява от Каге(от японски:"сянка").Петте Кагета са: Хокаге – лидерът на Коноха, т.е. Селото скрито в Листата, Тсучикаге – лидерът на Иуагакуре, т.е. Селото скрито в Камъните, Раикаге – лидерът на Кумогаруре, т.е. Селото скрито в Облаците, Мизукаге – лидерът на Киригакуре, т.е. Селото скрито в Мъглата, и Казекаге – лидерът на Суна, т.е. Селото скрито в Пясъка.Техните скрити села се наричат Петте Велики Скрити села.

Земята на Огъня[редактиране | редактиране на кода]

Земята на Огъня (火の国) е дом на множеството от Наруто герои(включително и на самият Наруто). Тя е подходящ ориентал към елемента на огъня, тъй като има много слънчево и топло време, с което гражданите се наслаждават и също има богата реколта през цялата година. Заради местоположението си, Земята на Огъня търгува много с околните страни, давайки ѝ една от най-големите популации и най-силна икономика в Света на Наруто. Често е зачитана като една от най-силните страни.

Видни места[редактиране | редактиране на кода]

Едно от най-хубавите места за Наруто са: Беседката на която Шикамару обича да си поспива, но веднъж като отива там вижда Акимичи Чоуджи и Акимичи Чоуза ( баща му ). Оттогава Чоуджи става приятел с Шикамару и всичките им срещи са там. Друго хубаво място е магазинът на Ичираку Рамен. Той се намира в една тиха и спокойна уличка на Коноха.Там Наруто много обича да яде Рамен. Той много често е там с Ирука който му прави компания. Няма как да не се забележе планината в която са издълбани лицата на четирите Хокагета, а после се прави и 5-то лице на Петата Хокаге – Лейди Тсунаде.

Гората на Смъртта;

Гората на смъртта (死の森), също известна като 44-та тренировъчна зона, е сцена на втория етап от изпита за Чуунин. Основната ѝ функция е да служи като терен за изпитване на уменията на всички Генини, които искат да станат Чуунини. Гората е много опасно място, обитавано от смъртоносни хищници и отровни растения.

Има 4 входа, водещи към гората. Тя е заобиколена от метална ограда с 44 порти, откъдето всички нинджи започват изпитанието. В заградената територия, освен гора, има река и кула, разположена в центъра. Радиусът на гората е 10 км.

Кулата е дестинацията, към която се стремят нинджите, след като съберат 2 свитъка. Всеки тим започва с 1 свитък. За да премине теста един отбор, трябва да открие друг, разполагащ с противоположния свитък и да го открадне. Вътре в кулата има голяма арена, където се провеждат предварителни битки преди третото изпитание, ако са останали твърде много участници.

Спагетеният бар на Ичираку

Спагетеният бар на Ичираку е любимото място за хапване на Наруто Узумаки и Ирука Умино. Барът се държи от Теучи и дъщеря му Айаме. Двамата явно са от скорошните заселници в Коноха, защото не гледат на Наруто с лошо око, а го имат за един от любимите си клиенти.

Долината на Края

Долината на Края (終わりの谷) е мястото, където Първия Хокаге побеждава Мадара Учиха. Твърди се[кой го твърди?], че долината и реката, която протича през нея, са се образували от разрушението по време на боя им. За да помнят битката им, хората издигат там две огромни статуи на двамата, обграждащи голям водопад. Много години по-късно Наруто Узумаки и Саске Учиха водят битка на същото място. След поражението на Наруто, Какаши Хатаке заявява, че Саске и Наруто много приличат на Мадара и Четвъртият Хокаге.

Земята на Водата[редактиране | редактиране на кода]

Земята на Водата (水の国) е образувана главно от много островчета, всеки от които има свои уникални традиции. Времето на страната е типично хладно, мъгливо и пълно с езера, но на някои места е много студено и вали предимно сняг.

Селото скрито в Мъглата (Киригакуре)[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в Мъглата е едно от най-мистериозните села. Хората от него са просто облечени – не носят много дрехи. Засега познаваме само три нинджи от там: Забуза Момочи, Хаку и Кисаме Хошигаки.

По-късно е разкрита и самоличността на още две нинджи от Киригакуре.Първият нинджа е самият 4-ти Мизукаге-лидерът на селото. Името му е Ягура (от японски-"кула", „крепост“).Той е бил джинджуурикито на Триопашата Желязна Костенурка, но Звярът е бил извлечен от него поради незнайни причини, убивайки го и слагайки край на царуването му. Вторият нинджа е Петата Мизукаге-Мей Теруми.Тя е млада красива жена, на около 25, 26 години. За разлика от Ягура, който бранел тайните и целите на Киригакуре ревниво, искайки да оттдалечи селото от външния свят, Мей е много по-общителен човек и винаги се усмихва на всеки, който види (вкл. и на враговете си) и обича да се сприятелява с хората. Този позитивен и оптимистичен неин характер отварят вратите на Киригакуре към останалите Велики Шиноби Нации и тя постига неимуверен напредък в икономическите отношения на Кири с Кумогакуре, макар, че селото все още се води като слабо-развито.Също така е добра приятелка на Цунаде.

Земята на Земята[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в Камъните (Иуагакуре)[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в Камъните е много опасно село. Това село е водело битка срещу Селото скрито в Пясъка и са победили без нито една жертва.

Земята на Светкавицата[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в Облаците (Кумогакуре)[редактиране | редактиране на кода]

В това село са родени джинджуурикитата на Двуопашатата Котка – Лейди Югито, и Осмоопашатият Октопод – Килър Бий.

Водачат на селото се нарича Райкаге

Земята на Вятъра[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в Пясъка (Сунагакуре)[редактиране | редактиране на кода]

От Селото скрито в Пясъка са произлезли много смъртоносни нинджи. В селото убийството е нещо традиционно. Там хората са облечени нормално – нито прекалено малко дрехи, нито прекалено много. Засега познаваме 4 нинджи от там – Гаара, Канкуро,Бакии Темари. Водач на селото им е Казекагето.По-късно самият Гаара става Казекаге.По време на анимето селото е в упадък. Оручимару е взел тялото на Четвъртия Казекаге(баща на Гаара, Темари и Канкуро)По този начин той убеждава всички в селото че са в такова състояние заради Коноха и единствения начин да се измъкнат е да се съюзят със Селото скрито в Звука и да нападнат заедно Коноха.След неуспешното нападение нинджите от Пясъка разбират измамата и си връщат добрите отношения с Коноха и през епизодите двете села взаимно си помагат.

Темари е най-голямото дете и единствената дъщеря на Четвъртия Казекаге.Известна е с това, че използва огромно желязно ветрило, за да призовава и контролира вятърните си техники. Канкуро е второто дете на Четвъртия. В битка използва три големи дървени кукли, в които е скрил множество напоени с отрова оръжия. Смятат го за най-слабия нинджа в семейството на Казекагето и Гаара често му се подиграва за това. Контролира куклите си чрез конци, които изплита от чакрата си. Гаара е най-малкото дете на Четвъртия.Майка му умира при раждането му, докато баща му и Лейди Чийо запечатват в него Ичиби – Едноопашатият енот Шукако.Всички го мразят, заради Демона, затворен в него. Гаара постепенно започва да вярва, че ще стане силен, ако обича единствено себе си и не го е грижа за другите. След битката му с Наруто Узумаки, той отхвърля тази логика и отново започва да изпитва приятелски чувства към съселяните си. След време става Казекаге на своето село и всички започват да го уважават.В момента е най-добрият приятел на Наруто.

Второстепенни страни[редактиране | редактиране на кода]

Земята на Дъжда[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в Дъжда (Амегакуре)[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в дъжда е често споменавано в Наруто, но за него се знае малко.В това село е роден Забуза Момочи.Когато той е ставал чунин в селото се е спазвал стар обичай който е отхвърлен от другите села-накрая на изпита всички достигнали до финала са се биели до смърт. Приятелите които доскоро са си помагали сега се избивали. Чунин ставал онзи който избие всички и оживее до края. Там сущо са родени Конан, Яхико и Нагато които остават сираци след Третата Велика Нинджа Воина.Те молят легендарните сенини(Джирая, Цунаде и Oрочимаро)да ги обучат в генджутсо за да могат да се защитават и да постигат целите си. Джирая обучава децата за три години след което се връща в Коноха.Те саздават Акатски като организаця за световен мир която по късно извлича чакрата на опашатите зверове без Хачиби и Кюби.И благодарение на Акатски най-вече Мадара Учиха(Тоби)който заедно с Зетсо и Кабуто Якуши дава началото на Четвъртата Велика Нинджа Воина.

Земята на Вълните[редактиране | редактиране на кода]

Земята на Вълните (波の国) е относително бедна нация и затова няма скрито село. Тя е изолиран остров, но, въпреки това, е била благоприятно място за живеене, докато Гато не дошъл. Той разчупил волята на хората и монополизирал внасящата/изнасящата индустрия, което било решаващо за икономията им. Първата истинска мисия на 7 група е била към тази страна и с помощта на Забуза Момочи и гражданите, дошъл края на Гатовския период на терор.

Великият мост Наруто[редактиране | редактиране на кода]

Построяването на този мост обаче пряко нарушава финансовите интереси на престъпника Гато, и той прави всичко възможно проектът да не успее. Тук се намесват нашите герои. Изпратени на мисия с ранк С, която после се оказва мисия от Ранк А, Наруто, Саске, Сакура и Какаши както знаете бяха изпратени да пазят Тазуна – строителят на този мост. Когато отивали до страната на вълните бяха цел на Забуза Момочи и Хаку, наети от местния престъпник Гато. По време на строежа на моста няколко пъти моста и строителите биват нападнати от хората на Гато. Като опити за спалшване, Бяха отвлечени Тсунами – дъщерята на Тазуна, и Инари – внука на Тазуна, и син на Тсунами. След многократни битки, Наруто вдъхновява малкия Инари, който вдига цялото село на бунт. Заедно с нашите герои, хората от селото, и умиращият Забуза Момочи, който с последни сили, убива можество от хората на гато захапал кунай, даден му от Наруто Узумаки, убива и Гато, използвайки илюзия (Генджутсу – Genjutsu) която го кара да изглежда като демон в очите на жертвите си. Така убивайки Гато, хората му се демотивират и с последен напън, от нашите герои, които са изтощени от всичките битки, и със сериозен отпор от страна на селяните, хората на Гато биват окончетелно прогонени. Заради всичко това, и заради действията на самия Наруто, когато си тръгвали, Тазуна казал, че моста ще се казва „Великият мост Наруто“ (The great Naruto bridge), в чест на това което Наруто е направил за селото и хората.

Земята на Оризовите Полета[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в Звука (Отогакуре)[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в звука е създадено от Оручимару(един от легендарните санини и бивш член на Акатски)От него произлизат не много нинджи. За сега знаем само за Зако Абуми Досу Кинута и Тсучи Ким който са генини и после умират. Други нинджи са Кидумару Таюя Джиробу и братята Сакон и Акон който са чунини. Последен нинджа е Кабуто Якуши.Той е бивш шпионин на Акатски.Там отива и Саске да тренира с Оручимару.

Земята на Тревата[редактиране | редактиране на кода]

Земята на Водопадите[редактиране | редактиране на кода]

Земята на Водопадите е известна с клана Узумаки. Също така тази страна е известна като страната на дълголетието защото хората са живеели дълго. Най-известния клан е кланът Узумаки. Там е родена и майката на Наруто Кушина Узумаки.Основния герб на клана Узумаки става и герб на приятелството в Коноха защото Коноха и Такигакуре (Селото в скрития водопад) са били в добри отношения. Шинобита от земята на водопадите са били и много добри в запечатващите техники.

Селото в Скрития Водопад (Такигакуре)[редактиране | редактиране на кода]

Село съществувало, но било унищожено от Селото на дъжда през втората велика война. То било изграденодо до голям язовир, където се вливали десетте велики водопада. Главни техники били съсредоточени във водния елемент, както идруги разнообразни техники.

Земята на Мечките[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито в Звездите (Хошигакуре)[редактиране | редактиране на кода]

Селото Скрито в Звездата е създадено заради мистериозната звезда която пада на мястото където сега се намира тренировъчен център където се обучават нинджите на селото. Тази звезда дава голяма сила на всеки който тренира с нея. Тази сила се изявява в специални нинджа техники и много силна чакра. Но тази голяма сила има опасен страничен ефект. Всеки който тренира със звездата след време се разболява и умира. Болестта се развива бавно докато изведнъж не повали нинджата на легло. Симптомите са кашлица, треска, внезапни припадъци. Може да бъде излекувана само от изключително способен нинджа лекар. Заради това Хотаруби и Натсухубоши млади нинджи които разбират колко е опасна звездата тайно я взимат и бягат от селото. Но Третия Хошикаге тръгва с другите нинджи от селото и залавя Хотаруби и Натсухубоши.Обещава им че ще спре тренировките със звездата. Но те трябва да напуснат селете завинаги и да пазят дори след смъртта на Третия Хошикаге тренировки да няма. Двамата изоставят сина си Сумару в селото. Вссички пазят от Сумару истината за родителите му. Той израства с мисълта че родителите му са убути докато са пазили звездата. По късно когато Наруто, Неджи, Тен-Тен и Рок Лий отиват на мисия да опазят звездата Сумару научава истината. Меджувременно Акахоши заедно със свой съмишленици убива Третия Хошикаге защото той отказва да върне тренировките. Никой не ги разкрива и Акахоши става Заместник-Хошикаге.Натсухубоши напада селото за да вземе звездата. Затова и Наруто, Неджи, Тен-Тен и Рок Лий са извикани в селето. Натсухубоши жертва живота си за ги защити от Акахоши и да вземе звездата. Едва навемерил майка си Сумару я загубва завинаги. Звездата е унищожена а Акахоши и съюзниците му наказани. Сумару става Четвърти Хошикаге.Сумару не познава баща си защото той умира скоро след като с Натсухубоши напускат селото от страничния ефект на тренировките. Най-важните места в селото са Границата на Страната на Огъня и Станата на Мечките, тренировъчната зала на звездата и мястото където е скрита.

Родното място на Кушина Узумаки- майка на Наруто Узумаки и Съпруга на четвъртия хокаге Минато. Но по времето на филма Наруто и Наруто Шипуден, земята на водовъртежа не съществува, поради това че в миналото е била унищожена

Земята на Птиците[редактиране | редактиране на кода]

Земята на птиците е оправлявана от Феодален лорд. Там няма нинджи.

Земята на Демоните[редактиране | редактиране на кода]

Земята на Демоните е много тайнствена страна. Тя е наречена така, защото там е убежище за много нинджи, които са създали демони. Там е родена и Шион – Жрицата на Светлината.Тя е единственият нинджа, който може да използва светлината като оръжие.

Земята на Луната[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито под Луната (Гетсугакуре)[редактиране | редактиране на кода]

Селото скрито под Луната (Гетсугакуре) (月隠れの里) е скрито село в Земята на Луната. Селото се появява за кратко на лентата за глава по време на изпита за Чуунин.

Земята на Планините[редактиране | редактиране на кода]

Скрити села с незнайна локация[редактиране | редактиране на кода]

Това са скритите села, за които не се знае в коя земя се намират. А именно:

Селото на Занаятчията (Такуми)[редактиране | редактиране на кода]