Георгиос Хрисиидис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георгиос Хрисиидис
Γεώργιος Χρυσηίδης
гръцки учен, революционер и политик
Роден
1799 г.
Починал
1873 г. (74 г.)
Депутат в Гръцкия парламент:

Георгиос Хрисиидис или Хрисидис (на гръцки: Γεώργιος Χρυσηίδης, Χρυσίδης) е гръцки учен, революционер и политик от XIX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1799 година в паланката Полигирос на Халкидическия полуостров. По време на гръцката революция е представител на Македония и Мадемохорията в събранията в Ермиони (1827), Тризина (1827) и Аргос (1829), като на първите 2 е секретар.

Директор и редактор е на „Геники Ефимерис Еладос“ от 1827 до 31 декември 1831 г. и на „Етники Ефимерис“ (гръцкия държавен вестник) от 1832 до 1833 г. По време на мандата си се бори за запазване на обществения характер на националния печат и възразява срещу прокарването на частни интереси.

След създаването на гръцката държава се грижи за уреждането на бежанците от Македония. През 1839 г. с Анастасиос Полизоидис, Теофан Сятистевс и Панайотис Наум организира комитет за уреждане на македонците, заселили се в Неа Пела, Аталанти.

Автор е на много трудове и археологически проучвания. Също така е превел на гръцки няколко произведения на френски писатели като например Жан-Батист Сей.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]