Георги Михайлов (епиграф)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Георги Михайлов.

Георги Михайлов
български епиграф
Роден
Починал
1991 г. (75 г.)
Научна дейност
Област Филология
Образование Софийски университет
Сорбона
Работил в Софийски университет

Георги Иванов Михайлов (1915 - 1991) е български епиграф, учредител и председател на Международната асоциация по гръцка и латинска епиграфика от създаването ѝ до смъртта си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Сливен на 19 октомври 1915 година. Още в ранното му детство семейството му се премества в София. През 1934 г. завършва Първа мъжка гимназия, а през 1938 г. - класическа филология в СУ „Климент Охридски“. Веднага след завършването си специализира една година в Сорбоната в Париж. През 1940 г. е уредник в археологическия отдел на Народния музей. В началото на 1941 г. става асистент на проф. Александър Балабанов в катедрата по класическа филология в СУ, където работи до края на живота си, минавайки през всички степени на научната си кариера. От 1947 до 1949 г. завършва специализацията си в Париж със защита на докторска дисертация в Сорбоната.

В разностранната му преподавателска и научна дейност най-голям дял заема старогръцката епиграфика. В тази област създава фундаментални научни трудове, с които печели голям международен авторитет и редица награди. От 1952 участва с доклади във всички конгреси по епиграфика. Участва в учредяването на Международната асоциация по гръцка и латинска епиграфика през 1962, а през 1972 г. е избран за председател на организационния ѝ комитет. Бил е гост професор в много чужди университети и академии – Париж, Павия, Урбино, Милано, Болоня, Лондон, Рединг, Оксфорд, Берлин, Будапеща, Солун и др.[1]

Умира в София през 1991.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Георги Михайлов е член-кореспондент на Немския археологически институт, на Британската кралска академия, член на Института за научни изследвания в Принстън, САЩ.

Доктор хонорис кауза на Университета в Бордо.

Носител е на много ордени и отличия: орден „Кирил и Методий“, I степен, званието „заслужил учен“, медал „Сто години СУ“, медала на Фондацията Сингър-Полиняк (Париж), медала на град Париж и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Георги Михайлов на сайта на Нов български университет